Болницата в Добрич е с нулеви задължения

Мисия Добрич

24-11-2015, 23:23

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Община Добрич не е привела нито лев целева субсидия към болничното заведение през годината

2015 г. се очерта като нулева от гледна точка на капиталови разходи от страна на Министерството на здравеопазването. Община Добрич не е привела нито лев целева субсидия към болничното заведение, това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на МБАЛ в Добрич д-р Трифон Йорданов.

Откакто е назначен, в началото на месец април т.г. благодарение на личния състав на болницата, се оказва качествена медицинска помощ на жителите на областта, изцяло със собствен   финансов ресурс. Закупен е нов лабораторен апарат за отделение клинична лаборатория, осигурява се  адекватен транспорт за болните на хемодиализа.

В посочения период се изясниха няколко проблема, най-важният сред които е доверието между пациент и лекар. МБАЛ - Добрич ще предприеме необходимите  мерки за възстановяване на доверието на гражданите към нашата институция. Болницата е била системно неглежирана от централната и местна власт, заяви д-р Трифонов. През последните години, заведението е пропуснало шанса да се включи в европроекти за обновяване на апаратура и техника. В последната половин година бе въведен пропускателен режим на движение в болницата, с цел безопасност на пациентите. Покривът е ремонтиран, изготвена е нова камера за отделението по патоанатомия, предстои закупуване на нов сървър. Въведена е промяна в качеството на храната за пациенти, а до неделя ще се монтира ефектно коледно осветление в болницата, заяви още медикът.

В добричката болница работят 613 служители, от които 132 лекари, 247 специалисти по здравни грижи, 234 немедицински лица, специализантите са 38, информира директорът на болницата в Добрич. През  настоящата година са напуснали 4-ма доктори, са назначени 10 лекари по различни специалности. Ръководството предприема мерки за привличане на нови млади специалисти и лекари като поема квартирните разходи или осигурява карта за автобусен транспорт, ако се налага лицата да пътуват от друго населено място. Заплатата в болницата вече е средно 852 лева на лекарите и 770 на специалистите здравни грижи, но повишението е основно от допълнителен труд на медиците.

Липсата на кадри е причината за закриването на очното отделение в болницата. През последните 6 месеца ние обслужихме голям брой летуващи по Северното Черноморие, което ни принуди да извършим болнична надлимитна дейност. Стойността на тези разходи са за 250 000 лв., но те все още не са приведени по нашата сметка. Очакват се финансови постъпления в размер на 84 000 лв. от РЦТХ – Варна, каза д-р Трифонов.

Управата на болницата е отправила заявление към Министерството на здравеопазването за 6 нови апарата с легла за хемодиализа, апаратура е необходима и в клинична лаборатория, анестезиология. Болницата събира средства за парно и топла вода през зимните месеци. Започнат е ремонтът на Хирургическото отделение, но все още не са преведени обещаните пари от Министерството на здравеопазването.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен