Борим демографската криза със заселване на бежанци

Общество

25-11-2015, 06:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Учените от БАН препоръчват и по-активна политика за привличане на българите от чужбина обратно в страната

Заселване в България на бежанци от Близкия изток и от Африка - това е една от препоръките на учените от БАН за преодоляването на демографската криза у нас. Мярката е записана в доклад за изпълнението на стратегията за демографско развитие на българското население до 2030 г., представен вчера, пише в. "Труд"
Директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров изреди мерките за подобряване на демографската ситуация в страната, сред които и квота за настаняване на бежанци у нас, „между 0,8 и 1 промила от населението“. Спрямо данните от последното преброяване това означава, че в България трябва да се настанят дългосрочно около 7200 бежанци. Проф. Димитров препоръча също държавата да не отказва квотата за заселване на бежанци, която се очаква да ни определи Европейският съюз. За България се обсъжда квота от 1302-ма бежанци.
В доклада не се посочва как България би могла да задържи бежанците. Практиката до момента показва, че огромното мнозинство от тях само минават през страната и не желаят да потърсят убежище тук, предпочитайки Западна Европа.
По-сериозен източник на прираст на населението според учените от БАН са икономическите мигранти от страни, които се стремят да се присъединят към ЕС. Според техните изчисления през следващите 15 години в България биха могли да се привлекат между 45 хил. и 185 хил. души. За сравнение през миналата година у нас право да пребивават са получили 8975 души от подобни страни, докато в по-либералните в това отношение държави, като например Полша, са допуснати 355 418 души.
Учените от БАН препоръчват и по-активна политика зае привличане на българите от чужбина обратно в страната. За да се стимулират младите ни сънародници, държавата трябвало да им предостави поне 4000 стипендии. В същото време в доклада на БАН се залага у нас да се върнат между 60 хил. и 180 хил. емигранти на фона на обратната тенденция – годишно страната ни напускат между 50 хил. и 70 хил. българи.