Изложба припомня ролята на Русе за връщането на Южна Добруджа

Мисия

25-11-2015, 10:38

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Експозицията е подредена в зала „Русе”

Изложбата „Гласове от Русе за Добруджа”, посветена на 75-годишнината от връщането на Южна Добруджа към България, ще бъде открита тази вечер в Русе;

Експозицията е подредена в зала „Русе” на Регионалния исторически музей, официалното откриване ще бъде в 18 часа. Тя е създадена от архивните фондове на музея и представя ролята и мястото на Русе като водещ център на борбата за присъединяване на Южна Добруджа към България след Първата световна война.
В Добруджанското освободително движение реално се оформят два ръководни центъра – единият е в столицата, където легално се изявява добруджанска емиграция, а другият – в Русе, който е оперативен център на нелегалната дейност във вътрешността на Добруджа. Русенските добруджански дейци се превръщат в решаващ фактор при функционирането на ВДРО, чиято цел е противопоставяне на денационализацията в областта и възвръщане на Южна Добруджа към България.
В изложбата са представени нови документи от Архива на МВР, Държавен архив – Русе, както и от фонда на Русенския исторически музей – печат и знаме на ВДРО, оръжие, снимки и документи на добруджански дейци.
Освобождението на Южна Добруджа на 7 септември 1940 г. дава възможност за възстановяването на Русе като областен център. Показан е и приносът на русенската общественост в извършването на възстановителните процеси в Южна Добруджа.