Правителството ислямизира Турция целенасочено, обобщава Путин

Свят

25-11-2015, 14:47

Снимка:

©gorod48.ru

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

"Ведомости": Първа жертва на конфронтацията между Анкара и Москва може да е туризмът

Сегашните управляващи водят целенасочена политика за ислямизацията на Турция, заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти. "Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера (свалянето на бомбардировача Су-24 – бел. ред), проблемът е много по-дълбок“, каза той, цитиран от ТАСС. Руският държавен глава е категоричен, че проблемът идва не от поддръжката за исляма, една от традиционните религии, които руското правителство поддържа, а от едно по-радикално негово направление.
Отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати до краен предел след инцидента във вторник.


Министерството на външните работи препоръча на руските граждани да не пътуват в Турция. Путин потвърди нуждата от подобно предупреждение с думите, че такива "трагични събития, като унищожението на нашия самолет и гибелта на пилота" не могат да бъдат изключени и в бъдеще. Руснаците в Турция могат да бъдат изложени на значителна опасност, смята още руският държавен глава. След инцидента със сваления бомбардировач Русия няма да се откаже от борбата срещу "Ислямска държава", стана ясно още от думите на Владимир Путин. Каза, че страната му ще използва в Сирия "всички средства с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300. Ракетите С-300 ще бъдат изпратени в база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. В същото време руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-400, вече застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия.


"Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация", заяви от своя страна военният министър Сергей Шойгу. "Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър. По думите му както винаги и в бъдеще Русия няма да оставя подобни инциденти без нужното внимание."След случилото се вчера не можем да изключим други инциденти", добави президентът Путин.


Премиерът Дмитрий Медведев заяви по-рано днес, че случилото се вчера е "престъпно и безотговорно". "В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия", се казва в негово изявление, публикувано на страницата на руското правителството. В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия, пояснява медиапул.бг.


Дмитрий Медведев заяви, че атаката срещу руския самолет е предизвикала опасно изостряне на отношенията между Русия и НАТО и не може да бъде оправдана с никакви интереси, включително и защита на националните граници. Премиерът каза, че инцидентът е довел до разрив в добросъседските отношения между Русия и Турция, щетите от които трудно ще бъдат заличени.


Русия официално отрича да е нарушавала турското въздушно пространство. "Случилото се подкопава продължителните добросъседски отношения между Русия и Турция, включително в икономиката и хуманитарната сфера. Ще бъде трудно да се поправят тези щети. Като преки последици може да бъдат отхвърлени редица важни съвместни проекти и турските фирми да загубят своите позиции на руския пазар", посочва Медведев. Той коментира, че Анкара демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на "Ислямска държава".


Медведев заяви още, че според наличната информация, някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на терористичната група "Ислямска държава". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза по-късно, че засега не може да каже нищо за перспективите на проектите с Турция, но всички те ще бъдат сериозно анализирани.


Най-големият руски инвестиционен проект с Турция е изграждането на първата турска атомна централа "Аккую". Споразумението за нейното строителство бе подписано от правителствата на двете страни през май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергийни блока с мощност 1200 мегавата всеки. Общата стойност на проекта е 22 милиарда долара. Руската страна вече е вложила 3 милиарда долара. Строителството започна в началото на юни 2015г., а въвеждането в експлоатация на първия енергоблок е предвидено за 2020 г.


Руското издание "Комерсант" коментира, че Турция е нанесла удар по отношенията си с Русия. Руските власти се канят да преразгледат отношенията с доскоро доста близкия си партньор, пише вестникът. Президентската Военнопромишлена комисия на Русия е изискала от министерствата на промишлеността, транспорта и съобщенията, от "Роскосмос" и "Росатом" информация за всички съвместни проекти с Турция. Първа жертва може да стане туристическият бизнес - и турският, но и руският, предвижда "Ведомости", цитиран от Би Би Си.


Веднага след като турските ВВС съобщиха за сваления Су-24 Путин окачестви този инцидент като "нож в гърба" и предупреди за сериозни последствия в руско-турските отношения. Анкара пък коментира, че многократно е предупреждавала Москва, че техни самолети нарушават въздушното й пространство. Турският президент по-рано днес обясни, че турските власти са разбрали, че сваленият на сирийската граница самолет е руски едва след инцидента.