Николай Пловдивски е разтревожен от човекоубийството, моли Бога

Животът

25-11-2015, 15:37

Снимка:

©Уикипедия

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Днес честваме св. Климент Охридски

Българската православна църква е силно разтревожена от това, което се случва в Европа и света. Това каза пловдивският митрополит Николай пред журналисти пред храма "Свети Климент Охридски" в Пловдив по повод терористичните атаки, съобщи "Фокус". "Ние, християните, сме призовани да служим на мира", каза митрополит Николай и добави, че Исус Христос е примирил човека с Бога, за да служи на мира, защото християните знаят спасителния призив на Свети апостол Павел: "Доколкото е възможно живей в мир с всички човеци".


"Ние сме разтревожени от човекоубийството и молим Бог да пази всички християни и човеци от всякакви беди и злощастия", добави митрополит Николай. Владиката измоли Бог да дари с мир и благоденствие, както благочестивия български народ, така и Европа, и целият свят. "Да пребъде ангелското благословие на земята за мир и благоденствие между хората, каза още митрополит Николай.


Днес честваме св. Климент, Охридски Архиепископ, който бил ученик на светите братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език", а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: "Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи." Просиял в подвизи, вършил чудеса - починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църква "Св. Пантелеймон" в Охрид.