И Добрич с хладилник за бедни

Чрез каузата "Ако си дал"

Хладилник за бедни ще бъде поставен и в Добрич, съобщава инициаторът на каузата „Ако си дал” Стефан Чолаков пред „Стандарт”. До Коледа се очаква момиче от Добрич, което живее и работи в Лондон, с първата си заплата да купи хладилник, който да помага на бедните в родния й град.

Вече 5 месеца грижата за гладните дава тласък на каузата "Ако си дал", дело на софиянеца Стефан Чолаков. Идеята е да не се изхвърля храна. Всеки от нас, когато заминава - за уикенда или в командировка, вместо да остави у дома ядене, което ще намери развалено, може да го дари. В страната вече има над 30 хладилника за бедни. А скоро идеята на Чолаков ще даде плодове и в Испания и Гърция. Очаква се хладилникът за бедни да "прелети" и отвъд океана - чак до Кейптаун. А 15-годишно момче от София в момента прави сайт безвъзмездно, в който има карта на "фризерите на доброто". Така всеки може да види в интернет къде го чака пълен хладилник.
"Повечето от хладилниците са подарени от българи, които живеят в чужбина. Прочели за идеята в интернет и се обаждат, за да помогнат", разказва Чолаков. Изселник от Родопите в далечен Кейптаун също проявил интерес към инициативата. До края на годината се очаква да заработи подобен хладилник и в Ксанти. В Атина вече има такъв хладилник, поставен пред магазин, чиито собственик е българин.

У нас интересна инициатива са подели ученици от Пловдив и Смолян - да зареждат хладилниците за бедни всеки ден до края на годината. От голяма компания, която произвежда такава техника, подарил нов уред на родопския град, както и на Оряхово и Мездра. Там хладилниците ще бъдат монтирани до дни. А следващата спирка на "Ако си дал" ще бъдат Русе и Шумен. Хладилниците за бедни са пълни във Варна, Пазарджик, Пловдив, Тетевен и Велико Търново.

"Идеята е навсякъде да има такива хладилници за взаимопомощ. Някои готвят специално, за да оставят храна. Макар идеята да не е това, хората така го приемат и го правят. Всъщност идеята е да не изхвърляме храна, която вече е произведена, която е в търговските вериги и остават няколко дни до изтичане на срока на годност", коментира Чолаков. Според него хората рядко злоупотребяват - почти не се случва някой да вземе повече от една порция. В началото е имало случаи, в които човек в нужда е пълнил цяла чанта с храна, но после се засрамил от постъпката си. "Хората се научиха, че е по-добре да си вземат по-малко, за да има за всеки", казва Чолаков.