ЕК настоява за независима проверка по случая " Яневагейт"

Общество

26-11-2015, 09:59

Снимка:

bulgaria.utre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В записите досега са споменати главният прокурор, членове на ВСС, градският прокурор и председателят на ВАС

"Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса" – това е посочила Европейската комисия в отговор на запитване, направено от Медиапул за това как следва да бъде разследвани изтеклите записи от скандала "Яневагейт".
 До този момент в записите се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, градският прокурор на София Христо Динев и членовете на Висшия съдбен съвет (ВСС) Милка Итова, Светла Петкова, Мария Кузнамнова, Димитър Узунов и Ясен Тодоров.
Прокуратурата е единственият орган, който може да разследва казуса, а всички прокурори са пряко подчинени на Сотир Цацаров. Образуването на производство по скандала и неговото развитие биха могли пряко да бъдат повлияни от Цацаров, който е и един от основните участници в скандала.
 "Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици" – посочват още от ЕК. Препоръката на комисията е точно обратната на подхода, възприет от Висшия съдебен съвет (ВСС). Към този момент ВСС разследва единствено това дали записите са извършени по законен начин, а не фактите, изложени в тях. Владимира Янева беше изслушана вече пред съвета, като тогава това породи 45 минутен спор дали тя трябва да бъде изслушана в закрито или открито заседание. В крайна сметка изслушването на Янева беше закрито, а впоследствие стана ясно, че бившата председателка на СГС не си спомняла нищо, а от ВСС са я питали дали кучето от записите е нейно.
 "Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват още от ЕК пред Медиапул. Това означава, че прозрачното разкриване на скандала ще е от пряко значение за констатациите в поредния доклад за България. Към момента съществува и опасност от отделяне на България от Румъния от мониторинговия механизъм в областта вътрешни работи и правосъдието. Причината е съдебната реформа в Румъния и успешните разследвания за корупция срещу ключови представители на властта – нещо, за което в България воля към този момент липсва.
Нежеланието случаят да бъде разследван пролича и от поведението на министър-председателя Бойко Борисов (който записите уличават в това, че е поръчал на главния прокурор повдигането на обвинения срещу Янева). "Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят", беше първото изказване на премиера по повод скандала. Омаловажаване на скандала като разговор между две жени беше демонстрирано и от други представители на съдебната и на изпълнителната власт.