Ускорение при вноса на земеделски продукти поиска Борисов в Пекин

Политика

26-11-2015, 11:10

Снимка:

©МС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Китайският премиер дари Борисов с портрет върху коприна

Китай е първостепенен партньор на България в Азия, изтъкна той на среща с колегата си Къциян

Китай да ускори одобряването на процедурите по внос на български земеделски продукти, поиска премиерът Бойко Борисов от китайския министър-председател Ли Къциян. Двамата разговаряха в четвъртък сутринта в Пекин, предава "24 часа". България и Китай преговарят за внос на 21 български земеделски продукти в азиатската страна като до момента са одобрени едва 3 процедури. Китай е първостепенен партньор на България в Азия, изтъкна Борисов на срещата. "Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туризма“, заяви още Борисов на срещата.


Двете страна могат да намерят начини български инфраструктурни проекти да се изпълняват от китайски фирми и с китайски инвестиции, обясни още Борисов на Ли Къцян. България предлага на Китай да построи скоростния път Русе-Свиленград, тунелът под Шипка и няколко жп проекта за скоростни линии. Част от големите проекти могат да бъдат изпълнявани съвместно с Плана "Юнкер" и китайски инвестиции, след като Китай изяви желание да участва в икономическия план на Европейската комисия със средства. Според Борисов за китайските фирми ще е изгодно да направят свои логистични и производствени центрове в България, за да могат да продават свободно на пазарите в ЕС.


Външният министър Даниел Митов пък подписа с министъра на образованието на Китай Юан Гуйжън споразумение за обмен в образованието. Китайският министър изтъкнал добрият опит в обмена на студенти между двете страни. По-късно в четвъртък Борисов участва в разговор на китайския президент Си Дзинпин с 16-те премиери от Централна и Източна Европа. На разговорите бяха обсъдени инициативите на китайския президент за модернизиране на традиционния път на коприната.