Давутоглу лично наредил свалянето на руския бомбардировач Су-24М

Свят

26-11-2015, 12:26

Снимка:

©Фактор

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин: Свалянето на наш самолет от турските ВВС е нож в гърба, ще има последствия

Премиерът обяви това пред членове на партията си в Анкара

Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия в Анкара, съобщи CNN. Според него руският самолет е нарушил турското въздушно пространство и от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти самолета.


"Въпреки предупрежденията бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това нападение по мое лично нареждане", казва турският премиер. "Ние не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници. Русия е приятел на Турция и Анкара не иска да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но Турция трябва да защитава въздушното си пространство", категоричен е Давутоглу.


На 24 ноември изтребител на турските ВВС свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Министерството на отбраната на Русия от своя страна твърди, че самолетът Су-24М се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция.


Оцелелият пилот Константин Мурахтин вчера каза, че не е имало никакво предупреждение преди стрелбата. "Нямаше предупреждение. Нямаше никаква комуникация - нито радио, нито визуална. Нямаше никакъв контакт", каза Мурахтин и изключи възможността неговият самолет да е нарушавал въздушното пространство на Сирия.


В същото време вчера - турската армия разкри аудиозапис, в който Военновъздушните сили на съседката ни предупреждават руския самолет Су-24 преди да го свалят. На записа се чува глас, който призовава руския самолет да "промени посоката си".