Кметът Йордан Йорданов представи официално екипа си

Мисия Добрич

26-11-2015, 13:59

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очаква се старта на водния цикъл да започне през есента на 2016 г.

Ще ревизират Община Добрич за последните 8 години

Кметът на Добрич Йордан Йорданов представи днес екипа си на специална  пресконференция. Представени бяха: д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, арх. Боян Коларов - зам.-кмет „Устройство на територията“, Росица Йорданова - „Икономическо развитие и европейски фондове“ и Калина Георгиева – секретар на Общината. Все още в длъжност не е встъпила само финансовия  зам. –кмет Елка Димова –зам.-кмет по финанси, тъй като трябва да приключи дейността си в Сметна палата. През следващата седмица кметът  Йорданов ще изпрати писма до Държавната финансова инспекция и Сметната палата, като ще се посочат позициите, по които се искат ревизии и одит. Паралелно се водят разговори и с фирми, които имат нужния сертификат, за да извършат ревизия и одит. Ще се проверяват сключените договори по оперативни програми, договорите за обществени поръчки и др. "Искаме външен обективен поглед за това, което се е случвало през последните години", заяви Йорданов. На първи етап ревизиите ще са за последните четири години, а на следващ ще се поиска ревизиране и на предходния мандат.
Йордан Йорданов обясни, че не е имало официално приемо-предавателен протокол, в който да се каже какво се предава. Единствено са се предали от екипите ключовете на кабинетите.

Йордан Йорданов, заяви, че е гласуван общински дълг в рамките на около 18 млн. лева, като от приетия бюджет за 2015 г. не става ясно каква е нуждата от поемането му. Няма пояснение и защо се налага по него да се плащат лихви около 3,5 млн. лева за периода от 2012 до 2017 година. За последните четири години събираемостта на патентния данък е намаляла с около 30 на сто, което показва свиване на бизнеса в града, допълни Йорданов. Той посочи, че се изготвя стратегия как това да бъде предотвратено и да се отчете ръст в икономическото развитие.

В момента се подготвя визията за бюджет 2016 г., която ще бъде представена  на публичното обсъждане на 30 ноември. До края на седмицата ще бъдат обявени приемните дни на членовете на екипа. Ще бъдат създадени обществени съвети по различните сектори. Ще се възстанови работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество. В ресора "Икономическо развитие и европейски фондове“ ще се обособят дирекции за европейските проекти и за обществентите поръчки, каза още Йорданов. Ще се направи всичко възможно Община Добрич да кандидатства по всички възможни програми, по които е допустим бенефициент, включително и по Програмата за развитие на селсикте райони. Ако е необходимо, ще се привличат и външни консултантски фирми за това, заяви Йорданов.