Шампиони в културизма на нова среща с ученици

Говориха за вредата от нездравословното хранене

Едни от най-известните ни състезатели по културизъм посетиха поредното училище като част от програмата „За една по-здрава нация“. Валентин Игнатов, Николай Стоянов, Атанас Николаев и Николай Николов се срещнаха с близо 100 петокласници от столичното 112-о ОУ „Стоян Заимов“. Многократните шампиони на България и участници на световни и европейски първенства обърнаха специално внимание на това колко важни са активният начин на живот и редовното спортуване. Представителите на Българска федерация по културизъм и фитнес подчертаха вредата от нездравословното хранене, което често се наблюдава при малчуганите. Именно то води до обезпокояващата тенденция за затлъстяване и наднормено тегло при подрастващите.

Игнатов, Стоянов, Николаев и Николов разказаха за своя опит в спорта и кои храни помагат най-много за изграждането на една добра мускулатура. Четиримата състезатели, които вече имат сериозен опит и в треньорството, подканиха учениците да бъдат по-активни в спортните игри и да не злоупотребяват с таблетите и компютърните игри.

Това бе 9-ият пореден семинар на федерацията, която стартира програмата през 2013 г. Тя бе формирана съгласно насоките, зададени в Национална стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта 2012 – 2022 г., която Народното събрание прие.

България е една от държавите, заемащи челни места в статистиките, отразяващи нивото на затлъстяване сред младите хора за страните членки на Европейския съюз. Последните изследвания показват, че 50% от българите на възраст между 15 и 24 години не спортуват изобщо и не правят упражнения. 55% също са посочили, че не упражняват никаква физическа активност – било то каране на колело за придвижване или дори ходене пеша. Доста тревожно е и масовото присъствие на храни с високо съдържание на консерванти и подобрители в училищните лавки.