Съдът потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич

Мисия Добрич

27-11-2015, 00:03

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

След повторното броене на бюлетините

С решение на Административния съд се потвърждава решението на Общинската избирателна комисия, с което е обявен резултатът от балотажа и за кмет на Добрич е обявен Йордан Йорданов, издигнат от коалиция "Реформаторски блок", съобщи БТА.
Делото бе образувано по жалба на ПП ГЕРБ, в която се сочи, че са налице нарушения на изборната процедура при провеждане на двата тура на изборите, които са рефлектирали върху крайния изборен резултат. Бе поискано обявяване избора за кмет за недействителен.
Съдът допусна повторно преброяване на недействителните бюлетини от всички 128 секции в Община Добрич от първи и втори тур на избора за кмет на Община Добрич. Направено бе и повторно преброяване на действителните бюлетини в посочените от ГЕРБ секции от първи и втори тур.
Според съдебно-математическа експертиза, действителните гласове за Детелина Николова на първи тур трябва да се увеличат с 32 гласа и да станат 14351 гласа, което представлява 49.060 на сто от общия брой на действителните гласове. Действителните гласове за Йордан Йорданов се увеличават с 6 гласа и стават 5645, което представлява 19.298 процента от общия брой на действителните гласове. За втория тур на изборите гласовете за Йорданов се увеличават с 8 и стават 11805, а за Детелина Николова - с 5 и стават 11519 гласа. Така разликата между двамата на балотажа е 286 гласа в полза на Йордан Йорданов.