Русия и Франция няма да удрят антитерористични групировки

Свят

27-11-2015, 10:19

Снимка:

©clubZ.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това се договориха Оланд и Путин в Москва, но за Асад пак не се разбраха

Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


"Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи Оланд. Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.


Френският държавен глава също така заяви, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава", и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация.


Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица. "Това е сериозно произшествие, съжалявам, че това се случи. Говорих за това и с президента Ердоган, и с президента Путин", каза Оланд, като добави, че трябва да се избягват рисковете от подобни инциденти.


Президентите на Франция и Русия завършиха срещата си в Москва с договорка страните да си разменят разузнавателна информация за "Ислямска държава" и други въоръжени групировки в Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от "Дневник". Целта е да се подобри ефективността на бомбардировките на техните бойни самолети, обясни Франсоа Оланд.


Той заяви преди преговорите, че призовава Москва да се включи в "голяма коалиция" срещу ислямистите, но след това каза, че има съгласие с руснаците да бъдат атакувани само "Ислямска държава" и другите джихадистки групировки, както и източниците на финансирането им, включително обекти на петролната инфраструктура и конвои с гориво.


"Важното е, че се договорихме да бъдат удряни само терористи и Даеш (ИД - б. р.), но не и силите, сражаващи се с тероризма. Ще си разменяме информация кой да бъде удрян, и кой - не." Франция ще засили подкрепата си за бунтовнически групировки, сражаващи се на терен с "Ислямска държава", допълни Оланд. Но Владимир Путин добави, че успешни наземни операции може да провежда единствено правителствената армия на Сирия. "В тази връзка смятам, че армията на Башар ал Асад и самият той се явяват естествени съюзници в борбата с тероризма."


Ройтерс обръща внимание на факта, че преди началото на разговорите двамата президенти са направили изявленията си дори без да се погледнат, което е било възприето като демонстрация на оставащата сериозна дистанция между Париж и Москва. Франция е една от първите държави, настояващи Асад да се оттегли от поста си, и Оланд повтори тази позиция и днес. Путин повтори, че "съдбата на президента трябва да бъде изцяло в ръцете на сирийския народ". Наблюдатели от месеци насам обясняват, че Асад се крепи, изключително благодарение подкрепата на Русия и Иран, а повечето от сирийския народ се сражава с армията му.


Путин каза днес, че страната му все още желае да си сътрудничи с предвожданата от САЩ коалиция, нанасяща удари в Сирия, както и че работи за широка международна коалиция, която да се споразумее за уреждане на сирийския конфликт. Попитан за Турция, която е част от тази коалиция, президентът отвърна, че свалянето на руския Су-24 по-рано тази седмица е предателство от държава, която Русия е смятала засвой приятел.


Посещението на Оланд бе последното от срещите му с лидерите на САЩ, Великобритания,, Германия и Русия в опит да намери подкрепа за общ фронт срещу ислямистите в Сирия след атентатите от 13 ноември в Париж.