„Каменица“ АД преобразява присъствието си в Пловдив

Компанията изгражда модерен мултифункционален комплекс на част от територията на пловдивската пивоварна

„Каменица“ АД преобразява своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Той ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант – бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.
Решението за преобразяване на присъствието на компанията в града е взето след задълбочен и пълен анализ на потенциала за развитие на пивоварната в Пловдив. „Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заява Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица“ АД. Именно поради тази причина преди седмици бе прекратена дейността на пивоварната в сегашния й вид, като индустриалната производствена дейност на дружеството вече е изцяло и ефективно пренасочена към пивоварната на „Каменица“ АД в град Хасково.
„Пловдив е нашият роден град, в който градихме своята история и традиции от 1881 г. до днес. Затова оставаме тук с нашия нов облик – „Пивоварница Каменица“, където е домът на първата българска бира. Kamenitza е бирата на пловдивчани и именно поради тази причина ние ще се постараем да бъдем неизменна част от културния и социален живот на града като в бъдеще подкрепяме различни местни проекти и инициативи,“ споделя Ниавро.
От „Каменица“ разясняват още, че стремежът им е да запазят и съхранят духа на първата българска бира, не само като продължават да произвеждат и предлагат любимата на пловдивчани Kamenitza, но и като създадат място, където местните жители и почитателите на първата бира на България да се връщат назад във времето и да се потапят в изключителната й история и традиции. По тази причина се планира изграждане на съвременен мултифункционален комплекс, който ще бъде наречен „Пивоварница Каменица“, споделят от компанията.
Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити около 50 нови работни места в града. „Пивоварница Каменица“ ще бъде едно различно място, в което ще се произвеждат уникални разновидности крафт бира. По този начин „Каменица“ АД ще работи, както за съхраняване на пловдивската пивоварната традиция, така и за нейното по-нататъшното развитие. „Нашата микропивоварна ще е кътче за експерименти, за откриване на уникални рецепти и вкусове, място където един истински пивовар ще може да вдъхне живот на всички свои идеи“, разказва още Ниавро.
Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г. От компанията планират да работят с местните власти, пловдивски обществени, културни и творчески организации за превръщането на „Пивоварница Каменица“ в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града.
„Каменица“ АД вече е в процес на търсене на подходящ инвеститор за останалата част от парцела на настоящата пивоварна с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че към подбора на най-подходящия нов собственик ще бъде подходено с изключително внимание и грижа, за да попадне имотът при добросъвестен стопанин, съсед и достоен гражданин на Пловдив. Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации, отчитайки най-добрия интерес за местната общност.