РИА Новости: Анкара наказа Москва заради бизнесинтересите на семейство Ердоган

Свят

27-11-2015, 16:44

Снимка:

©indipendent

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Турция подкрепя тероризма и удрят в гръб Дамаск вече пет години, е позицията на Сирия

Свалянето на руския изтребител Су-24 от страна на турските военни самолети F16 е било наказателна акция, защото операцията на военновъздушните сили на Москва е накърнила бизнесинтереси на роднини на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи РИА Новости.

Сирийският министър на информацията Омран ал Зоуби заяви пред агенцията, че руските военновъздушни сили, започнали операция срещу "Ислямска държава в Сирия на 30 септември 2015 г. след като парламентът одобри единодушно предложението на президента Владимир Путин, са поразили около 500 камиона с нефт на джихадистите.

 

"Течните горива са били доставяни на компания, която е собственост на синовете на турския президент - Ахмет Бурак и Неджмедин Билал", каза още представителят на правителството в Дамаск."Джихадистите продават още зърно и исторически ценности", допълни министърът. "Думите на оцелелия руски пилот Константин Мурахтин доказват, че Турция лъже", каза още ал Зоуби. "Технически е невъзможно да отправиш 10 предупреждения за 17 секунди", поясни той.

Путин вчера обвини турския си колега, че купува нефт от ИД, а Ердоган отрече твърденията.


Анкара подкрепя тероризма и удря в гръб Дамаск в продължение на пет години. Това заяви сирийският външен министър Уалид Муалем, коментирайки свалянето на руския бомбардировач Су-24 на турско-сирийската границата от турските военновъздушни сили на 24 ноември. "Ние сме съгласни с думите на руския президент Путин, че това беше предателско нападение срещу Русия. И ние казвахме в продължение на пет години, че Турция помага на терористи поради идеологически причини, което означава, че те ни предават всекидневно в продължение на пет години", коментирал Уалем.

 

Военното сътрудничество между Москва и Дамаск е довело до започването на обратното броене за унищожаване на терористите в Сирия, добавя Муалем. "Мога да потвърдя, че благодарение на военното сътрудничество между Русия и Сирия, обратното броене започна за унищожаването на терористите в нашата страна", посочил сирийският външен министър.

 

Сирийският топ дипломат е приветствал ефективността на руската антитерористична кампания. Руските военнокосмически сили били направили 100 пъти повече от предвожданата от САЩ коалиция, коментирал Уалид Муалем.

 

"Мога да потвърдя, че благодарение на помощта и усилията на руските военнокосмически сили, сирийската армия беше в състояние да постигне невероятно по-голям напредък на бойното поле, след като руските военновъздушни сили успяха да направят 100 пъти повече за кратко време в сравнение с предвожданата от САЩ коалиция, която все още не е в състояние да спре разпространението на "Ислямска държава" в нашата страна", изтъкнал той.

 

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва смята, че Анкара е "прекрачила границата" със свалянето на руския бомбардировач Су-24 над Сирия и това може да постави Турция в много трудна ситуация от гледна точка на дългосрочните национални интереси и от гледна точка на ситуацията в региона.