Наркотестовете в училищата с разрешението на родителите

Мисия Бургас

29-11-2015, 09:39

Снимка:

снимка, m.btvnovinite

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Най-често те научават последни за проблемите на децата си, каза зам.кметът по образование Йорданка Ананиева

Родителите на бургаските ученици, които ще бъдат подложени на наркотестовете, трябва първо да подпишат декларации, с които се съгласяват с подобни действия. Това каза за BurgasNews зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.  "Естествено първо трябва да попитаме родители за тестовете, защото това е част от програмата за сигурността в училищата. Децата са непълнолетни и нямаме право без разрешение на родителите им да правим това", поясни Ананиева.
Тя сподели още, че това трябва да бъде задължение на Регионален инспекторат по образование. След като имало съгласие с тези декларации, можело да се премине към внезапните проверки. Процесът бил по-дълъг и декларациите по всяка вероятност трябвало да бъдат готови до края на тази година. Ананиева очаквала след Нова година действията да приключат във всички учебни заведения, за да можело реално да се започне работа.
Зам.-кметът припомни, че тази инициатива има превантивна мярка. "Целта ни е ако има деца, тръгнали по лоша пътека, да бъдат обхванати и с тях да се работи навреме. Освен това търсим съдействието и на родителите. Практиката показва, че в много такива случаи те научават последни и дори не искат да приемат, че това става точно с тяхното дете. Когато родителят научи последен, обикновено вече е късно за реакция", коментира още Ананиева.