Три жертви на "жълтата гостенка" в Бургас

Животът

30-11-2015, 11:09

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургазлийка умря от туберкулоза

Най-младата от тях 21-годишно момиче

Туберкулозата продължава да върлува в Бургаска област. Трима души са заболели от бялата чума само за една седмица. Това стана ясно от данните на Регионалната здравна инспекция.
Не е ясен полът на последните заразени, нито на каква възраст са те. Не е изключено да са от ромски произход, пише Флагман. Тази година ще се окаже една от най-тежките за Белодробната болница. Няма седмица, в която да не е регистриран поне един случай на заразен от така наречената „жълта гостенка”. Болните са предимно млади хора. Заразените не са само социално слаби и хора от ромски произход. Голям е процентът на болните в работоспособна възраст със сериозни професии.
От началото на годината броят на регистрираните болни от коварната болест са близо 100. Последната жертва на бялата чума стана бургазлийка на 21 години. Младата жена е издъхнала в Белодробната болница в града в края на септември.
Туберкулозата е капкова инфекция. Предава се от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.
Специалистите успокояват, че за да се зарази, човек трябва да е в много близък контакт с болния.