Икономическото министерство насърчава иновациите с приоритет

Политика

30-11-2015, 13:36

Снимка:

©БНР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Декларира пред учени от БАН Божидар Лукарски

България си поставя за цел до 2020 г. делът на разходите за научно-изследователска и развойна дейност да достигне 1.5% от БВП. "Вярваме, че тази цел е достижима, като за постигането й е необходимо да дефинираме обща визия за развитие", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от офнюз.бг, на работна среща на тема "Предизвикателствата на технологичното развитие на България", организирана от Българска академия на науките (БАН).


Той подчерта, че провежданите от Министерство на икономиката политики са насочени към стимулиране на иновациите като основен фактор за постигане на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката ни и допълни, че насърчаването на иновациите е приоритетна задача в новия програмен период. Основният механизъм за изпълнението й е Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".


По думите на икономическия министър съществуващата в момента иновативна среда не допринася за ускоряване на икономическия растеж на България. Той посочи, че през 2014 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност отбелязват ръст от 25.8%, надхвърляйки 650 млн. лв. Делът на тези разходи от БВП също нараства от 0.64% през 2013 г. до 0.78% през 2014 г. като с най-сериозен принос за увеличението имат частните предприятия. Миналата година с 9% се е повишил и броят на заетите с научно-изследователска и развойна дейност, които надхвърлят 19 000 души.