Сложна експертиза слага край на съмненията дали бежанецът загина от рикошет

Крими

01-12-2015, 09:36

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата разследва дали убитият край Средец е от „Ислямска държава“

След инцидента граничният полицай от Вълкан Хамбарлиев е признал за изстрел във въздуха

Заключението на много сложна експертиза - съдебно медицинска, трасологична и балистична, ще бъде решаващо по наказателното производство за смъртта на 20-годишен афганистанец при акция срещу нелегални мигранти край Средец, съобщиха разследващи.

Искаме на 100 процента да се установи, че става дума за рикошет, заяви Любомир Петров, шеф на Апелативната прокуратура в Бургас.

И сега има известни данни, но целта на тази експертиза е да се докаже категорично, за да направим адекватни правни изводи дали следва да носи отговорност и каква съответното лице, което е простреляло бежанеца, уточни обвинителят. Според него разследването е на финала си.

Наказателното производство бе образувано на 15 октомври. Тогава, около 22 ч., трима гранични полицаи засякоха голяма група бежанци близо до мостче на около километър от Средец.

При опита на граничния патрул да задържи и контролира 54-та мъже до пристигането на помощ е произведен изстрел, куршумът от който е попаднал в шията на един от бежанците.Разследващите все още не са назовали официално нито името на стрелеца, нито на жертвата.

Часове след инцидента обаче стана ясно, че граничният полицай от Средец Вълкан Хамбарлиев е признал за произведен изстрел във въздуха.
Името на жертвата - Зияулах Вафа, се появи единствено в съобщението на Български хелзински комитет.

И на този етап няма привлечен обвиняем, каза говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева след запитване на "24 часа".

Тя уточни, че са разпитани са над 60 свидетели, както и че са готови повечето от назначените експертизи: съдебно-медицински, химически, технически, балистична.
Освен комплексната експертиза: съдебно-медицинска балистична трасологическа, се очакват и резултатите от физико-химическата.

На мястото на инцидента бе извършен и следствен експеримент. Основната версия е, че куршумът е рикоширал в свода на мостче, под което са засечени бежанците.
Ако всички следствени действия не бъдат извършени до 15 декември, срокът на разследването ще бъде удължен, уточниха от прокуратурата.

Тялото на убития афганистанец е било предадено за транспортиране.