Половината общински бюджет за 2016-та отива за заплати

Мисия Пловдив

01-12-2015, 14:49

Снимка:

©Община Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

6 граждани присъстваха при публичното обсъждане на пловдивските финанси за догодина

Над 114 млн. лева от общо 222.4 млн. от бюджета на Пловдив за 2016-та година ще бъдат похарчени за издръжка и заплати на служители. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на финансовата рамка на града. Главният финансист на местната администрация Наталия Делчева обясни, че сумата за издръжка е такава, защото е за 9945 служители, над 7000 от които са на държавна издръжка.


В разходната част на проектобюджета са заложени още 87.2 млн. за образование, 10.9 млн. за здравеопазване, 9.7 млн. за социални дейности, над 63 млн. за строителство, облагородяване и комунални дейности, както и 13.2 млн. за култура, което включва почивно дело и издръжка на "Траурни дейности", "Радостни обреди" и "Зооветеринарния комплекс". ихвите и таксите по заеми, които общината ще трябва да плати през идната година възлизат на 5.4 млн. лева.


В приходната част на проектобюджета са предвидени 46 млн. лева от данъци, близо 50 млн. от общински такси за детски градини, пазари, тържища и други, както и близо 4 млн. лева от глоби и санкции. Общественото обсъждане премина при изключително слаб интерес, като в залата на общинския съвет имаше не повече от 30 човека, само 6 от които бяха обикновени граждани, съобщи Дарик Пловдив. Останалите присъстващи бяха общински служители, общински съветници и няколко журналисти.


От предложенията на гражданите за бюджета се отличи единствено това за отпускане на допълнителни средства за обезопасяване на пешеходните пътеки в района на учебни заведения и детски градини. Секретарят на общината Ангелина Топчиева, която представляваше местната администрация заедно със зам.-кметовете Стефан Стоянов, Димитър Кацарски и Георги Титюков, обеща да вземе под внимание предложенията и мненията на всичките 6 човека, които изразиха становище по проектобюджета.