Изборът на нов главен архитект ще е прозрачен и публичен

Мисия София

01-12-2015, 17:04

Снимка:

monitor.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Обеща столичният кмет, както и че данъците и таксите няма да се вдигат догодина

Кандидатите за нов главен архитект на София ще представят публично устройствените си концепции за развитие на София. Процедурата ще е максимално прозрачна и публична. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Консултативния съвет по бизнес, в който участва и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, както и представители на големи компании.

Фандъкова обясни, че вече е възложила да започне работата по подготовката на конкурсните условия за избор на нов главен архитект на столицата. Тя подчерта, че това е важна задача и освен на комисията по избора, ще разчита и на мнението на външни експерти. Очаква се правилата на процедурата да са ясни до Нова година.

Изборът на нов главен архитект се налага след, като преди 2 седмици Петър Диков обяви, че на 9 февруари, когато се навършват 10 години, откакто заема поста, напуска общината.


В проектобюджета за 2016 година не предвиждаме увеличение на местните данъци и основни такси. Това съобщи кметът Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай, съобщи Фокус. Тя каза още, че тролейбусната система е била подменена на практика на 90%. Фандъкова обясни, че има и програма за електробуси. "За мен темата чистота на въздуха особено в контекста на провеждащата се среща в Париж, на която ще има възможност да присъствам е много важно да правим и да насочваме усилия към опазване на околната среда", каза тя.


Столичният кмет уточни, че електробуси в София могат да се очакват в рамките на този й мандат. "Възложила съм да се разработи програмата да се подготвят процедури, това обикновено трае около 2 години. Надяваме се след това да започнат доставки", каза тя. Според нея това е безспорното бъдеще за София, защото се акцентира на трамваи и тролеи. Във връзка със запазването на цената на билета на градския транспорт в София и цената на местните данъци и такси тя каза: "В проектобюджета за 2016 година не предвиждаме увеличение на местните данъци и основни такси".


"Последните години ние работихме много и резултатно по увеличаване на приходите за по-голяма събираемост. За 2015 година до този момент имаме около 30 милиона лева повече събрани приходи в сравнение с миналата година, което се дължи на новите електронни системи в данъчната администрация, които позволяват да се плаща и онлайн, както и на строгата дисциплина на данъчната администрация", каза Фандъкова.


Кметът заяви, че се разработват проекти за привличане на евросредства. Тя обясни, че има един голям резерв от страна на СО по отношение на публично-частното партньорство, който трябва да се разработи.