Цената на тока ще се повиши леко от Нова година

Портфейл

02-12-2015, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е в свободния пазар, който за гражданите ще заработи от април-май 2016-а г.

Свободният пазар на ток ще доведе до "леко" повишаване на цената на тока. Това може да се случи още от Нова година. Все пак цената ще се определя от пазара, каза вчера енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV. По думите й няма основания за поскъпване с 30%, каквито прогнози бяха направени в последните дни.

Либерализацията на пазара ще е факт от началото на 2016 г. Но тази дата е валидна само за малкия бизнес, който все още работи с енергия на ниско напрежение. За гражданите свободният пазар на ток ще заработи от април или от май. Този срок бе удължаван на няколко пъти, не е ясно дали няма да има и нова отсрочка. "Работи се това повишаване на цената да се случи максимално плавно и постепенно, което е и препоръката на Световната банка", обясни Петкова.

С либерализацията на пазара на ток цените вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, добави министърът. По думите й доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени. Никой обаче няма да задължава битовите абонати да избират доставчик на ток - при желание те може да останат на регулирания пазар, на който са и в момента.

Все още е неясен въпросът за подпомагането на енергийно бедните потребители. "Тези, които крадат ток, трябва да понесат своята отговорност, но тези, които са енергийно бедни, за тях държавата трябва да помисли и това е един от основните моменти, по които работим", каза още Теменужка Петкова.

Междувременно вчера приключи и последната среща от рекламирането на свободния пазар. В София начинът, по който ще се избира доставчик на ток, бе разяснен от двама заместник-министри на енергетиката - Николай Николов и Жечо Станков. Сред най-често задаваните въпроси към тях са били как точно може да стане смяната на доставчика, колко ще струва това, задължително ли е и какви са рисковете потребителят да остане на тъмно, докато трае процедурата.

Няма място за притеснение заради доставките на газ, смята енергийният министър. "Имаме дългосрочни договори за доставка и за транзит", добави тя. По думите й министерството има разработен превантивен план за действие. В неделя Петкова разясни, че първата мярка при евентуална промяна на доставките е преминаването в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. "Наред с това има възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция "Ихтиман", каза Петкова пред БНР.