Менда Стоянова настоява, че проектобюджет 2016 е единствено възможният

Политика

02-12-2015, 11:00

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Очаква се днес депутатите да го приемат на второ четене

Според закона всеки, който има собствени плодове, а не закупени, може преференциално, на половин данък, да вари ракия до 30 л от 40 градуса. Това са правилата, които действат от 2007 г,, но те не се спазват. Всеки, който вари за продажба, трябва да плаща акциз в пълен размер. Той трябва да е регистриран производител на алкохол по правилата на митниците. Това каза пред Би Ти Ви Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия в парламента по повод готвения протест в сряда на собствениците на казани, които заплашиха да блокират границата.


Менда Стоянова бе в студиото по повод Бюджет 2016. Тиха, незабележима пица, нарече този бюджет бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него има по-голям дефицит и по-голям дълг, които в бъдеще ще са проблем на няколко правителства, защото ще се наложи да се вдигат данъците. Дефицитът намалява - от 3% през 2015 на 2% през 2016 и ще продължи да намалява, но по-постъпателно и по-бавно, контрира Менда Стоянова. Тя смята, че консолидацията на бюджета, т.е. намаляването на дефицита, трябва да се случва по-бързо, защото за 8-а година България е на дефицит и той се финансира с дългове, затова се говори за увеличаване на дълговете. Дългова спирала обаче няма и няма да има, посочи тя.


"Общините трябва да обърнат сериозно внимание на събираемостта на местните данъци - каза още Стоянова. - Едва когато това стане, може да се говори за преразглеждане на някои данъци, ако това е неоходимо." Въпросът не е хората да бъдат облагани с някакви екзотични данъци, а трябва да има градски транспорт - в София нещата вървят с много бързи темпове - буферни паркинги и високи такси за паркиране в града, коментира Стоянова предлаганата от бизнеса "такса Перник".


Бюджет 2016 е възможният бюджет, този, който нашата икономика с нейното развитие и с очаквания ръст може да си позволи, каза в заключение Стоянова. Тя посочи, че в новия бюджет са предвидени повече пари за образование и култура и е предвидено повишение на заплатите на учителите и на работещите в галериите, музеите и библиотеките.


Точно в 09:00 часа тази сутрин, парламентът продължи с дебатите по бюджета за догодина. Снощи заседанието завърши в 22:00 часа, след 11 часа обсъждания. Депутатите успяха да приемат бюджета на здравната каса, с което се утвърдиха 3,2 млрд. лв. пари за здраве догодина. Основните опасения са въвеждането на лимити за дейности и за болници. Според опозицията това може да доведе до връщане на пациенти, а в най-добрия случай ще ограничи свободния избор на пациентите на лечебно заведение. Изцяло бе приет и бюджетът на ДОО. В него са записани 420 лв. минимална заплата от 1 януари 2016 г., 171 лв. минимална пенсия от 1 юли 2016 г. Ще бъдат индексирани всички пенсии с 2,5%.


Важна промяна, одобрена св бюджета на ДОО е, че земеделските производители ще се осигуряват на 300 лв. и догодина, а не както бе предложено на 330 лв. Преди да закрият снощното си заседание, депутатите гласуваха макрорамката на бюджета и отпадането на текстовете, които орязваха парите за военни и полицаи. Очаква се днес бюджетът да бъде приет на второ четене.