Опразват Съдебната палата докато тече мегаделото "Червеи"

Крими

02-12-2015, 13:23

Снимка:

©Уикипедия

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Подаден е сигнал за бомба, който отложи и дело на Брендо в 13:00 часа

Сигнал за бомба опразни съдебната палата в София. Информацията е получена към 12:30 часа в сряда. Съдебна охрана се зае да евакуира служители, граждани и представители на медиите, предаде нюз.бг.
В този момент към входа на съдебната палата се бе отправил и познатия като кокаинов крал Евелин Банев - Брендо, но бе върнат от охраната. В 13:00 часа в Апелативния съд бе насрочено негово дело.


Сигналът е подаден малко след като приключи първата част от днешното заседание по делото "Червеи". Докато репортерите записваха бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, станало ясно, че има сигнал за бомба и трябва по-бързо да приключат брифинга.


Аферата "Червеи", която започна като една голяма лъжа, както и "Яневагейт" са парченца от един и същи пъзел, каза бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който бе разпитан при закрити врата от съда, предаде "24 часа". По думите му било безумие, че той и Лазаров са хора на ДПС. И Писанчев упрекна шеф на вътрешната комисия на парламента Атанас Атанасов и бившия вътрешен министър Веселин Вучков, че са създали балона, наречен "Червеи". Той обясни, че в неговата практика има случаи на използвани СРС-та повече от 6 месеца, но отказа да посочи примери, тъй като били квалифицирана информация.


Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев съобщи че в практиката му като оперативен се е налагало да се използват СРС-та за много дълги периоди. Писанчев обаче уточни, че ако навлезе в конкретика, има опасност да наруши Закона за класифицирана информация. Съдия Иван Коев го попита защо се е налагало да се използват СРС-та за дълги периоди и продължи делото при закрити врата.


Беше упражнен груб политически натиск от ДСБ за моето отстраняване, каза бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров след днешния разпит по делото "Червеи". Той обясни, че името му в аферата "Червеи" било забъркано от ДСБ, за да бъде отстранен. Според него Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов се опитват да дестабилизират държавата. Пред съда Лазаров обясни, че не е знаел за операцията, тъй като отдел "Вътрешна сигурност" е пряко подчинение на вътрешния министър.


Повече от 45 минути продължи разпитът на Цветлин Йовчев. Той обясни, че по времето докато бил министър, до него са достигнали сигнали, че служители на звеното, което се занимава с информационните системи на МВР, са дали достъп до данните на банки, които да могат да проверяват дали техни клиенти не са криминално проявени. Освен това той получил сигнали от шефа на "ДОТО" Цветан Китов, че служители на МВР извършват нерегламентиран достъп до информационните системи на МВР. Подобен сигнал получил и от шеф на една от дирекциите. Тези информации станали конкретния повод за стартиране на разбработката "Червеи".


По време на делото бе представен документ от бившия директор на дирекция "КИС", която се занимава с информационните системи, че ако ДАНС има достъп до системата, това е заплаха за сигурността на държавата. Сега Йовчев заподозря, че този документ е фалшив, тъй като не носи неговия подпис, освен това той уволнил Димитров заради нерегламентирани контактни с фирми, които кандидастват за обществени поръчки в МВР. "Моето име беше пришито към този случай, който аз не познавам", твърди Лазаров.


Разпитите на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, на бившия директор на ДАНС Владимир Писанчев, на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и на свидетели започна малко след 10:00 часа. Показания в процеса за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър вече даде и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров


Бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, бившият главен секретар на МВР Лазаров и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев са призовани днес като свидетели по делото "Червеи".