Лавров е готов за среща с турския си колега в Белград

Свят

02-12-2015, 14:25

Снимка:

©rusofili.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столтенберг: Алиансът реши да свика отново Съвета НАТО–Русия

Москва ще възобнови участието си и в Съвета Русия-НАТО

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е готов да се срещне с турския си колега тази седмица на първа среща на двете държави на високо ниво след сваления от Анкара руски самолет Су-24, цитиран от Франс прес. Топ дипломатът на Русия изтъкна, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу "настоява" да проведат разговори в кулоарите на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Белград в четвъртък и петък. Лавров поясни, че "няма да избегне този контакт", допълвайки, че "ще чуе господин Чавушоглу какво има да му каже".


Иначе министърът на външните работи на Руската Федерация отново нападна Анкара, заявявайки, че Турция е извършила враждебен акт със свалянето на самолета над Сирия. "Стана непровокиран инцидент, акт на враждебност към Руската Федерация. Така оценяваме ситуацията", каза той на пресконференция с кипърския си колега Йоанис Касулидис.


По отношение на взетото от НАТО решение да възстанови политическите контакти с Москва, Лавров изрази готовността на Русия да възобнови контактите с военния съюз. Русия е готова да възобнови контактите със Северноатлантическия алианс в рамките на Съвета Русия-НАТО, каза Сергей Лавров. По думите му Русия "никога не се е отказвала да работи в този формат". Той поясни, че Москва има много въпроси към Алианса, включително във връзка с нарушаването на договорености.