Ген пречи на пушачите да спрат цигарите

Хората с вариация на гена могат по-лесно да откажат цигарите

Генът на удоволствието прави по-трудна задачата със спирането на цигарите при някои пушачи. Има пушачи, които по-трудно или по-лесно отказват вредния навик, а учените установиха, че това е в зависимост от специфичен ген, показва ново изследване.
Изводите могат да проправят пътя към персонализирано лечение на зависимостта към тютюнопушенето, смятат специалистите. Генът, от който зависи дали ще спрете да пушите, се нарича Taq1A и играе роля при обработването на допамина. Този хормон е свързан удоволствието, което хората изпитват, докато пушат.
Китайски учени установили, че хората с вариация на гена могат по-лесно да откажат цигарите. Спирането на цигарите може да предотврати 6 милиона смъртни случаи годишно по целия свят. Изследванията показват, че поведението на пушачите зависи до голям степен от генетични фактори, при които наследствеността е около 50%.
Учените обобщили данни от 22 изследвания с 9487 души. Откритията им, публикувани в „Transnational Psychiatry”, показват, че само силната воля понякога не може да е достатъчна да изкорените навика си. Нарастващи концентрации на допамин играят важна роля в развитието на никотинова зависимост. Предишни изследвания са съсредоточени върху определянето дали мутации в гените, които контролират допамина, могат да променят поведението на пушачите. Установено е например, че мутации на гена DRD2 правят хората по-склонни към алкохолизъм, употреба на наркотици и други пристрастяващи навици, включително тютюнопушене.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"