Разрив при Реформаторите или просто пазарлък?

Политика

03-12-2015, 15:22

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Ако сме искали оставката на проф. Танев щеше да се чуе, казва Радан Кънев

Категоричната позиция на премиера Бойко Борисов е, че е работа на Реформаторския блок да оцени министрите си и дали иска да смени някой от тях. Това заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев. В събота той е имал дълъг разговор с министър-председателя, съобщи "24 часа". Кънев призна, че председателският съвет на блока вече е започнал да прави цялостен анализ на представянето на министрите си.


Напрежението тръгна, след като бившият министър на образованието в кабинета на НДСВ проф. Даниел Вълчев, който сега е в ДБГ на Меглена Кунева, издаде в предаването "Още от деня" на БНТ снощи, че на заседание на съвета на коалицията и по инициатива на ДСБ ръководството на РБ е обсъждало смяната на проф. Танев. Последният бил уволнил членове на партията на Радан Кънев. Освен това съдбата на Танев била обсъждана, без самият той да бъде поканен.


"Проф. Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там, без да е председател на партия, но нека да не коментираме повече - не искам да влизам в лош тон. Ако сме искали оставката на проф. Танев, щеше да се чуе", натърти Радан Кънев, недоволен от самото присъствие на съпартиеца на Кунева на лидерската среща и от недискретността му след нея.


Лидерът на ДСБ уточни, че РБ ще излезе с единна оценка на работата на министъра на образованието. По предложение на Кънев реформаторите ще направят опит за сближаване, като поканят всичките си представители в местната власт като "основа на бъдещото колективно тяло на блока". Идният уикенд всички ще се съберат на семинар, за да се опознаят и да обсъдят заедно насоки за бъдещето. "Боя се, че от ДБГ има решение да бъде бойкотирано това събитие, но се надявам, по пътя на спокойните разговори, да не се стигне дотам, защото би било некрасиво", разкри и Кънев малко непредставителни факти от реформаторската кухня.


От думите му стана ясно, че докато ДСБ имат резерви към министъра на образованието, от ДБГ питаят същите към правосъдния. "Христо Иванов е единственият към момента гарант на съдебната реформа и без той да бъде част от кабинета, съдебна реформа няма да има. Това означава, че и моята подкрепа за правителството би била напълно безсмислена", ултимативно заяви Радан Кънев. И продължи: "По въпроса на съдебната реформа с проф. Вълчев не сме на една позиция. Дори бих казал, че в тежката битка, която по отношение на мен и Христо е компроматна война от месеци вече, не съм сигурен, че с него (с Даниел Вълчев - б.а.) сме от една страна на барикадата."


Вицепремиерът и лидер на Движение България на гражданите Меглена Кунева отрича да има каквото и да е  работно напрежение и разрив в Реформаторския блок. "Така както се радвам, че имаме по-добро усвояване на средствата от ЕС, по същия начин искам да видя по-добра дисциплина в бюджета на България, бих искала да видя по-добри резултати в антикорупцията, в съдебната реформа, административната", посочи тя пред журналисти в парламента, съобщи Дарик.


"Изпълнителният съвет на Движение България на гражаните не е вземал решение за смяната на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев", отговори Кунева на въпрос има ли основание за смяна на образователния министър Тодор Танев. Тя коментира още, че всяка оценка не е да отстрани един или друг или да го "циментира", а за да може да накара министрите да се съобразяват с това, за което са избрани, посочи Кунева. На въпрос за правосъдния министър Кунева отговори: "На Христо Иванов трябва да му се помогне и това правя в момента".