Балканска оперна мрежа създават в Стара Загора

Мисия

03-12-2015, 15:59

Снимка:

rus-img2.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Меморандумът ще подпишат 16 участници от региона на 5 декември

Меморандум за създаване на Балканска оперна мрежа BON (Balkan opera network) ще подпишат представители на културни институти от Балканския регион на 5 декември в Стара Загора. До момента участие са заявили 16 участници от театрите в Белград и Сараево, Националната опера на Румъния, Македонската опера и балет, Антъни Арморе, Нийлс Мус и Адриан Холендер - импресарии от Виена, както и от държавните опери в Бургас, Пловдив, Националния музикален и балетен център, ТМПЦ - Варна, домакините от Стара Загора и гл ас. д-р Ема Жунич от БАН.


Инициативата на Държавната опера и Община Стара Загора, е в рамките на провеждащия се Фестивал на оперното и балетното изкуство 2015. Тя има за цел създаването на условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на съответните държави. Предвижда се обмен на информация за художествено-творческата дейност и размяна на постановки - декори, костюми и постановъчни екипи, с цел подпомагане на разнообразяването на репертоарната политика на театрите.


Възможностите за създаване на платформа с участие на BON, в партньорство с театри от други европейски страни, ще бъдат обсъдени на 5 декември в зала 2 на общината от 10:00 часа. Подписването на меморандума е предвидено за 13:00 часа.


Директорите на оперни театри от Балканите пристигат в Стара Загора утре, а от 15 часа в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе работна среща, която включва презентацията на Емилия Жунич "Музикално-сценичните изкуства в Балканския регион - традиции, постижения и перспективи" и дискусия. От 16:00 часа Весела Кондакова от бюро "Творческа Европа" в София ще представи възможностите на програмата за музикално-сценичните изкуства. Два часа по-късно в залата на Регионална билиотека "З. Княжески" ще бъде представен последният, ІV-ти том, от академичната поредица "Български музикален театър" с авторски колектив: проф. д.изк. Розалия Бикс, проф. д.изк. Анелия Янева, проф. д-р Румяна Каракостова, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева и Емилия Жунич.