Василева: Промените в климата ще увеличат летния туристически сезон

Туризъм

04-12-2015, 13:03

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Според нея сектора е умерено устойчив на климатичните промени

„През последните 20 години е станало по-топло с 1.3 градуса по Целзий. А заради повишаването на температурите има предпоставки за увеличаване на летния туристически сезон". Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.
Тя допълни, че 180 държави са заявили ангажимент да дадат своя национален принос, за да не се допусне изменение на климата и глобално затопляне от повече от 2 градуса. Василева каза, че за последните 20 години средно годишната температура у нас се е повишила 1.3 градуса по Целзий.
Повишаването на градусите ще се отрази на туризма у нас, защото ще се увеличи летния туристически сезон по думите на Василева. Според нея сектора е умерено устойчив на климатичните промени, затова трябва да се развиват целогодишно различните му видове.
Тя допълни, че България не може да бъде наречена страна във воден стрес. Тоест няма опасност от недостиг на този ресурс заради климатичните промени в страната си. Според министър Василева до 2035 година не се очакват драстични промени в климатичните условия, заради което градската среда в България е устойчива.