Съдът извади от ареста Димитров

Крими

04-12-2015, 17:44

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арестувани са убийците от Поморие

Според прокурора наложената мярка за неотклонение задържане под стража е законна

Бургаският апелативен съд уважи жалбата на Димитър Димитров срещу определение на Окръжен съд Бургас, с което е отхвърлено искане за изменение на наложена мярка за неотклонение задържане под стража и я измени в домашен арест.
    
Димитров е обвиняем по досъдебно производство за умишлено убийство. На 15.11.2015 г. около 19:40 часа в гр. Поморие на бул. „Яворов“ пред ресторант „Омар“ Димитров умъртвил 33-годишен мъж по начин, опасен за живота на мнозина – чрез произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие.
В жалба пред въззивния съд Димитров моли да бъде изменена мярката за неотклонение и отменено определението на Бургаския окръжен съд, с което е указано обвиняемият незабавно да бъде приведен в Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода /СБАЛЛС/ при Затвора гр. София за провеждането на наблюдение и лечение. Основният аргумент на Димитров е влошеното му здравословно състояние и ограничаване на контактите му с други лица предвид слабата имунна система на организма му. Защитата на обвиняемия счита, че тази изолация би била постигната единствено в домашни условия и по тази причина настоява за изменение на мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. Адвокатът на обвиняемия посочи, че в специализирата болница, където е бил настанен неговият подзащитен, няма специализирано отделение и специалисти. Болницата не може да го лекува, в ареста също не могат да му осигурят лечение и необходимия хранителен режим. От 2005 год. той е с трансплантиран бъбрек, което налага специален режим на поддържащо лечение, наблюдение и приемане на медикаменти.
Представителят на държавното обвинение посочи обжалваното определение на първоинстанционния съд за правилно, а жалбата на обвиняемия за неоснователна. Според прокурора наложената мярка за неотклонение задържане под стража е законна и счита, че не трябва да се изменя в по-лека, а лечението на обвиняемия може да се извърши извън определеното заведение за активно лечение на лишените от свобода, в друго специализирано. 
При направената проверка Апелативен съд Бургас констатира, че събраните по делото доказателства водят до обосновано предположение за авторството на обвиняемия за деянието, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено престъпление. Предвиденото за него наказание е от петнадесет до двадесет години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. 
Бургаският апелативен съд прие като доказателство по делото Становище от 03.10.2015 год. на ЛКК при СБАЛЛС – гр. София относно здравословното състояние на обвиняемия. В заключението лекарската комисия сочи, че медицинското заведение не разполага със специалист нефролог, както и с отделение за диализа. При влошаване на състоянието, Димитров се нуждае от преглед и евентуална хоспитализация в специализирано нефрологично отделение по местопребиваване.   
Въззивният съд прие, че е отпаднала предпоставката обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. От доказателствата по делото е установено, че той е осъждан за извършено престъпление през 2008 год. за хулиганство и тежка телесна повреда, но е реабилитирен по право и от тогава няма регистрирани криминални прояви. Неговото влошено здравословно състояние налага провеждане на хигиено-диетичен режим и поддържаща медикаментозна терапия, която в условията на ареста не може да се проведе ефективно. Освен това е доказано влошаване на здравословното му състояние в ареста при изпълнение на взетата спрямо него мярка за неотклонение задържане под стража. С оглед на стабилизиране на здравето на Димитров, същият следва да бъде оставен в домашни условия да продължи своето лечение.
За да гарантира бъдещето правомерно поведение на Димитров пред органите на досъдебното и съдебно производство, Бургаският апелативен съд счете, че за целта мярка за неотклонение домашен арест е най-подходяща и ще обезпечи участието на обвиняемия в продължаващите процесуално-следствени действия. 
Въззивният съд намери, че по-нататъшното прилагане спрямо обвиняемия на най-тежката мярка за процесуална принуда е необосновано с оглед неговото влошено здравословно състояние, което се обостря в условията на арест.
Определението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.