8 доброволни формирования с 93 доброволци са регистрирани в областта

Животът

04-12-2015, 17:53

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще се търсят съмишленици и сред младите на възраст 16-18 г.

Усилен процес на работа по създаването и развитието на доброволните формирования се наблюдава в област Велико Търново след пререгистрирането на доброволните формирования в края на 2012 година. Това отчете заместник-областният управител доц. Любомира Попова. "Обществото на доброволците става все по -активно, разрастващо се и с все по-големи очаквания към нас като органи, имащи отношение към създаването и организирането на дейността им. Един от основните приоритети на Областна администрация Велико Търново е осигуряването на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като за осъществяването на ефективни мерки за сигурност е необходимо тясно сътрудничество между централната и териториалните органи на изпълнителната власт.", каза доц. Попова. В област Велико Търново са регистрирани 8 доброволни формирования. В тях са включени 93 доброволци, като между тях има и жени.
Експертите от областна администрация Велико Търново представиха законовата рамка на доброволните формирования и участието им в дейности по защита на живота и здравето на населението, опазване на околната среда и имуществото. Презентации за състоянието на доброволните формирования на територията на областта представиха и инж. Красимир Кръстев- директор на РДПБЗН - Велико Търново, Община Стражица, Димитър Русев - председател на Областен съвет на БЧК и Станко Лазов - нач. сектор ПГСД. 
Събитието беше уважено и от старши комисар Красимир Шотаров-директор дирекция "Оперативни дейност". Той похвали свършеното до този момент и пожела успех в осъществяване на целите по организиране на доброволни формирования на територията на областта.
Набирането на доброволци може да бъде много по-успешно ако се работи в тази връзка с младите хора, провеждат се срещи с ученици на възраст 16-18 години и се разчита на децата от противопожарните отряди „Млад огнеборец“, стана ясно по време на срещата.