Показат неизлагани до момента археологически експонати

Мисия Бургас

05-12-2015, 11:50

Снимка:

Община Бургас

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

В изложба "Древните християнски реликви на Бургас"

В Бургас ще бъдат показани неизлагани до момента археологически експонати - оловна ампула -уникат, открита в раннохристиянския храм в бургаската крепост Порос , кръстове-енколпиони и капак от мраморен реликварии от разкопките на "Акве Калиде", епископски печат от 11 век и др. Изложбата "Древните християнски реликви на Бургас" ще бъде открита в Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей. Това ще се случи на 6 декември - Никулден, когато е празникът на града.
В същата зала ще бъде показана и изложбата "Блясъкът на Аполония Понтика". Тя ще представя едни от най-ценните находки от Созополския музей, свързани с морето - скари за печене на риба и рибни блюда на 2500 години, червенофигурна керамика с изображения на риби, глинени статуетки на риби и др. Всички тези експонати са гостували тази година в изложбата "Епопея на тракийските царе" в музея Лувър във Франция. Част от тях за първи път ще бъдат представени у нас.
До тези експонати, на специални табла ще бъде изнесена информация за Свети Никола - неговото житие, народни предания, честванията на празника Никулден в различни краища на България, свързаните с Никулден рибарски традиции и обреди, празнични народни песни, рецепти за традиционни гозби.