Давутоглу пристига у нас на път за Брюксел

Политика

07-12-2015, 06:21

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

WikiLeaks: Ердоган лично заповядал атаката срещу руския Су-24

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15 декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с ЕС, пише в. "Труд".
След спирката си в България турският премиер заминава за Брюксел, където на 17 декември се очаква представители на общността да отворят глава 17 - икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС.
Проф. Давутоглу стана премиер на Турция на 24 ноември т.г. В същия ден турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 на границата със Сирия. Инцидентът, отговорността за който пое самият Давутоглу, стана начало на най-дълбоката политическа криза в отношенията Русия - Турция. Той доведе до едностранни санкции от Москва за вноса на турски плодове и зеленчуци, засегна строителния бизнес и пътуванията на руснаци в Турция. Бе прекратен и проектът за газопровод “Турски поток”, който трябваше да съедини Русия и Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и България.
Междувременно отWikiLeaksсъобщиха, че президентът на Турции Реджеп Ердоган лично е отдал заповедта за свалянето на руския самолет в небето над Сирия. От изданието се позовават на източник, който посочва, че турският лидер е дал такова указание значително по-рано от ноемврийската атака срещу Су-24. Нападението срещу самолети от ВКС на Русия е било планирано още за началото на октомври, в първите дни на руската авиоофанзива срещу "Даеш".

В своя материал WikiLeaks се позовава на информация от Фуат Авни.Това е псевдоним на много влиятелен в Турция блогър, наричан тук турския Джулиан Асанж. Той неведнъж вече е разобличавал Ердоган, отбелязва и LifeNews. Според Фуата Авни турският имал изгода да постави страната си на ръба на война с Русия, тай като смятал, че при всички случаи ще получи подкрепа от Г-20 и НАТО.

Специалният кореспондент на LifeNews в Анкара предава, че, в столицата на Турция внимателно следят за всички публикации на Фуат Авни в "Туитър", тъй като те, по правило, впоследствие те биват потвърждавани. Той е много популярен източник за всички местни медии, а също така и за обикновените граждани, които искат да знаят истината, пък била тя и неприятна, за свой лидер Ердоган, наричан от Авни "безбожник".