Църковните камбани бият тревожно, патриарх Неофит влезе във ВАС

Мисия София

07-12-2015, 10:48

Снимка:

©Уикипедия

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Днес ще решават спора за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски"

Молебен бе отслужен тази сутрин пред сградата на Върховния административен съд в София, където свещеници провеждат и мълчалив протест. Причината е дело за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски", на което съдът дава ход, съобщиха от Светия Синод.


Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече. Това каза българският патриарх Неофит, който дойде във Върховния административен съд, където ще се решава спорът за собствеността на катедралния храм "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС.


Катедралният храм беше дарен от служебното правителство на Георги Близнашки на Българската православна църква през октомври миналата година. От културно-историческото дружество "Будител" обаче обжалваха решението на Министерски съвет. Според дружеството служебният кабинет е превишил правомощията си. Българската православна църква – Българска Патриаршия призова клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ – БП. Камбаните на всички столични храмове бият тревожно.


Делото се завежда по жалба на Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, които оспорват акта на Министерския съвет от 1 октомври 2014 година, с който катедралният храм бе даден на Българската православна църква. Станков и Керелов, който е представител на културно-историческо дружество "Будител", атакуват решението "Св. Александър Невски" да бъде обявен за частна държавна собственост. Техният мотив е, че храм-паметникът е общонародна собственост, тъй като българският народ е участвал със средства в изграждането му.


Обявяването на храм "Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 г. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП "Св. Александър Невски" на Българската православна църква - Българска Патриаршия. На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".


Случващото се става на фона на отново повдигнатият от обществото въпрос за смяна на името на храма, чиито патрон продължава да бъде руски светец.