НЕК излиза на плюс с над 45 милиона лева

Портфейл

07-12-2015, 12:29

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обявиха председателят на енергийната комисия и ресорният министър

Благодарение на ценовото решение от 1 август от минус 45, 7 милиона лева дефицит на месец, НЕК излиза на плюс с 45,2 милиона лева. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по време на конференция на тема: "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?”, предаде Фокус.


"Добавката "Задължение на обществото" трябва да бъде разпределена върху всички крайни потребители и това е което направи регулаторът със своето решение", коментира Иванов. "В последния месец на старото ценово решение – месец юли компанията е имала дефицит от 64,5 милиона лева. От 1 август влиза в сила новото ценово решение и дефицитът намалява на 29 милиона, през септември намалява на 22 милиона лева, а през месец октомври НЕК излиза на плюс с 14,8 милиона лева", посочи председателят на КЕВР Иванов. Той уточни, че тази тенденция е без да се отчитат приходите от фонд "Сигурност на електроенергийната система".


Иванов обясни, че ако вноските във фонда бъдат включени резултатът като окончателен баланс е, че от минус 45, 7 милиона лева дефицит на НЕК, компанията излиза на плюс с 45,2 милиона лева на месец. По думите на Иванов, в резултат на това, че дълго време не са правени нужните реформи в българската енергетика това, което се случва прилича на товарен влак, който бавно и трудно поема в правилната посока с помощта на правителството, министерството на енергетиката и регулаторът.


"Налице е тенденция на подобряване на финансовото състояние на НЕК и дружествата в сектора. Анализите показват, че състоянието на НЕК, което е един от проблемите в сектора бележи положителна тенденция. Загубите на НЕК към 30 септември 2015 г. е 218 милиона лева в сравнение с 324 милиона през 2014 г.". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на конференцията.


По думите й това било знак, че решението, което КЕВР прие на 1 август вече дава своите добри резултати. "Дефицитът на НЕК към момента е 3,7 милиарда лева. 2,3 милиарда от тях са в резултат от невъзстановените разходи от инвестиционни проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и 1,4 милиарда са тарифният дефицит, натрупан с годините в НЕК", отбеляза министър Петкова.


"Създаването на фонд "Сигурност" в българската електроенергийна система на практика даде възможност НЕК да бъде дофинансирана от приходите от вноските на всички производители на енергия", допълни тя.
Петкова заяви, че подобряването на финансовото състояние на НЕК показва, че мерките, които са били взети от българското правителство и КЕВР започват да дават своите положителни резултати.