Асоциация "Родители" е против тестове за наркотици в училищата

Мисия

07-12-2015, 14:28

Снимка:

klassa.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

В Казанлък днес се провежда среща-семинар по наболялата тема

"Въвеждането на тестове за употреба на наркотици в училище е противоконституционно. По този начин се слага акцент върху контрола, а не върху превенцията. Това би породило негативни последици като стрес и бягство от училище сред децата. Тестовете могат да бъдат манипулирани, поради липса на обучен здравен персонал в училищата. Такова предложение се прави не за първи път у нас". Така коментира пред Радио Стара Загора идеята на бургаския кмет Димитър Николов за въвеждането на наркотестове в училищата психологът на Асоциация "Родители" - Мариета Радулова.


Среща-семинар на тема "Наркотиците и употребата им от ученици и подрастващи" ще се проведе в Младежки дом в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Организатори на събитието са Община Казанлък, Младежки общински съвет – Казанлък и Сдружение "Майки срещу дрогата".


В рамките на срещата ще бъде представена най-систематизирана информация за видовете дизайнерска дрога, достъпни у нас, за начините на тяхната реклама, за влиянието, което оказват върху организма. Презентация ще представи д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево.


Темата за "Ролята на семейството и ефектът от сдружаването на родители и съмишленици" ще представят Веселина Божилова, автор на три книги за наркотиците и председател на сдружението и Елка Паникян - съосновател и заместник-председател на сдружението. Ще бъде представен и кратък филм за историята на сдружението. Ще бъдат предоставени и информационни материали, създадени по презентацията на д-р Добринов.


Първата част на срещата е с начален час 14:00 часа и е подходяща, по препоръка на организаторите, за родители, директори, учители, педагогически съветници и всички, които имат отношение към превенция на зависимости сред учениците. Втората част на срещата ще стартира от 15:30 часа и е насочена към ученици горен курс.