Анкара настоява Москва да отмени икономическите санкции

Свят

07-12-2015, 14:31

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Върнатият турски зарзават заради ембаргото ще бъде консервиран в Бурса

Влошаването на отношенията с Русия може да струва на Турция 9 милиарда долара. Това са най-тежките възможни последици, които оповести вицепремиерът и министър на финансите на южната ни съседка Мехмет Шимшек, цитиран от Ройтерс. Дипломатическото напрежение и икономическите санкции, наложени от Москва след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС над границата със Сирия, най-вероятно ще костват на Турция 0,4% от годишната й продукция. Ето защо Турция настоява Русия да отмени икономическите санкции.


Шимшек, който наскоро бе назначен за финансов министър, също така заяви, че правителството ще предприеме "оздравяващи мерки" на увеличение на минималната заплата, въпреки че няма възможност да осигури пълните средства за подобна стъпка.


Междувременно турските производители на туршии намериха изход от руското ембарго, като поискаха върнатите зеленчуци да им бъдат предоставени за консервиране, предаде БГНЕС. През последната седмица те изкупуваха по 80 тона на ден само от Анталия. Водещи в този бранш от Бурса се обърнаха към износителите на селскостопанска продукция с призива да им се предоставят количествата, отказани от Русия. Председателят на Кооператива за земеделско развитие Мустафа Шенер заяви, че заради търговските санкции, наложени от Москва, в Анталия застояват огромни количества зеленчуци и Бурса е в готовност да ги консервира. От района на морския курорт в Бурса вече пристигнаха 600 тона земеделска продукция.


Шенер успокои земеделските производители, потърпевши от ембарговия списък, с ангажимента всичките им количества да бъдат затворени в буркани. "Имаме пазари, няма място за стрес. Решени сме да търсим и нови пазари. В Анталия се произвеждат зеленчуци, каквито няма в района ни целогодишно, а ние сме готови да ги обработваме, така ще помогнем и на земеделските стопани", посочи Шенер. Кметът на квартал Геделек Мустафа Дьонмез, където са концентрирани консервните фабрики на Бурса, уточни, че преди санкциите износът на туршии е бил на първо място за Русия, както и за много страни по света.


"Годишното производство само в тези фабрики възлиза на 20 000 тона, от които около 25% заминават за износ. Марката Геделек е известна за вътрешния и външните пазари със 17 вида консервирани зеленчуци. В Турция са предпочитани бурканите с кисело зеле и краставички, докато в чужбина се търсят по-сладките консерви с чесън и червено цвекло", допълни той. Според кмета Дьонмез руското ембарго няма да засегне консервните фабрики, напротив, ще ги облагодетелства. Той призова земеделските производители за спокойствие и настоя да насочат цялата си продукция в Бурса.