Само 11 от 265 общини имат местен омбудсман

Мисия

07-12-2015, 14:32

Снимка:

bnr.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Стана ясно на тяхното 8-мо годишно събрание

Стара Загора предаде на Шумен председателството на Националното сдружение на местните обществени посредници. На 8-мото годишно общо събрание, на което присъства и националният омбудсман Мая Манолова, се взе решение да се стартира обща кампания, обърната към новоизбраните общински съвети, за избор на обществени посредници във всяка община.


Към момента от 265 общини в страната, в едва 11 от тях има избран местен омбудсман. Това съобщи общественият посредник на Стара Загора Павлина Делчева, цитирана от Радио Стара Загора. За своя мандат тя отчете като голямо постижение постигането и поддържането на здрава връзка между местните омбудсмани. Широко медийно присъствие и осъществяването на добра комуникация между местните омбудсмани и националния омбудсман също са сред добрите резултати от мандата на старозагорското председателство.


Изпратено е и писмо до Европейския парламент за съдействие в оказването на подкрепа и защита на местните омбудсмани, коментира още Павлина Делчева. Тя съобщи, че ще се правят опити за промени в националното законодателство, за да стане изборът на местния обществен посредник явен и по-лесен.