Подписваме окончателно за интерконектора Гърция–България

Политика

07-12-2015, 15:42

Снимка:

Архив/citybuild.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Това е нова възможност за диверсификация и намаляване на цените на газа

На 10 декември предстои да бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение за изграждането на интерконектора Гърция – България. Това каза българският министър на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция на перспективите за развитие на енергетиката, съобщи Еuronews.


"Това е едно решение, което доста отдавна беше чакано в българския енергиен сектор. Заедно с нашите партньори от гръцка страна успяхме до постигнем договореност, така че на 10 декември ще подпишем окончателно инвестиционно решение и ще дадем официалния старт на този проект. Новият газопровод ще даде възможност за диверсификация на източниците на газ и, вероятно, за намаляване на цените", заяви енергийният министър.


"Много активно работим и по интерконектора с Румъния, който е в най-напреднала фаза и много се надявам в средата на 2016 година България да има и своята първа интерконекторна връзка", заяви министър Петкова. Тя допълни, че по интерконектора със Сърбия също е бил отбелязан много сериозен напредък през тази година. "Разработена е пътна карта на този проект и много се надявам да се движим по нея, за да може и тази интерконекторна връзка да бъде факт през 2018 година", каза още тя.