Издъхна българският Том Джоунс (видео)

Животът

07-12-2015, 17:01

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Набират се средства за достойно погребение

Българският Том Джоунс и известен имитатор на Тодор Живков - актьорът Иван Караиванов издъхна сам в дома си. Това станало на 4 декември в град Шипка, пише starozagorskinovini.com. На 61-годишна възраст малко преди да издъхне Караиванов написал на личната си страничка във Фейсбук: "Приятели, при евентуално спукване на пикочния мехур, след колко време се умира? Дядо Иван - "Tom Jones", разказаха негови приятели. На съветите да позвъни на телефон 112, за да извика "Бърза помощ", Караиванов не отреагирал.


"През нощта ми позвъниха общи приятели и изразиха безпокойството си за Иван, отидох до дома му, но уви, той вече беше починал и екипът на ЦСМП - Казанлък, само констатира фаталния изход...", коментира кметицата на малкото планинско градче Веска Панайотова. Тя се опитвала да издири близки на някогашния "златен глас" и помоли за финансова подкрепа приятели и познати, за да бъде организирано достойно погребение. Кметицата припомни, че въпреки огромния си стаж като певец и артист, Караиванов едва оцелявал с инвалидната си пенсийка, защото нямал нужните документи за прослужено време.


Иван започнал да свири на китара едва 10-годишен. Като ученик в Габрово си направил стереоуредба. На 22 години научил култовата песен на кумира си Том Джоунс "Зелената трева на моя роден дом" и десетилетия наред тя му станала нещо като запазена марка. Въпреки тежкото заболяване на костите, обикалял ресторантите като певец и актьор-имитатор на Тодор Живков, основно по морските ни курорти през лятото.


През 2008 година пасажер на голям круизен кораб буквално се влюбил в гласа му и го поканил да отиде в Дания, където да пее. В началото Ванката не му обърнал внимание и дори загубил визитката. Но по-късно получил официална покана да пее на традиционния световен бал на корабостроителите в Копенхаген. Там изпълнил 4 песни: "Зелената трева на моя роден дом" на Том Джоунс, "Странници в нощта" на Франк Синатра, "Испанката със сините очи" на Енгелберт Хъмпърдинк и завършил с "Дилайла" пак на Том Джоунс.
На място се запознал с основния бенд на Тина Търнър, а и тя самата участвала в програмата с 8 песни. На финала Тина го разцелувала, обичаше да разказва през последните месеци от живота си Караиванов.


Шипканлията е свирил по вариетета, барове и ресторанти с формация "Карма" от Стара Загора, а за да получи категория, вземал уроци при корифея на българската естрада Георги Кордов. Имал е участия със старата "Тангра" в Сандански, работил през годините с Емил Димитров и Маргарита Хранова. Последната му поява пред публика беше преди 5 години в първия сезон на "България търси талант".


През нощта на 27 ноември българският Том Джоунс, който вече не можеше да се придвижва без чужда помощ, написа на страницата си във Фейсбук: "Скъпи приятели, тази вечер за първи път си позволих да си пусна топличко за този сезон! Икономисвам от всичко, но трябва и да се окуражавам, защото като си гледам този клип от участието ми в първия сезон на "България търси талант" от преди 5 години, а и като гледам какво казва журито на края и особено претенциозният Магърдич Халваджян, по този начин се окуражавам, че аз не съм най-некадърният певец на България, а освен това бях спряган дори и за един от фаворитите и за победител на този формат.


Мен много ме комплексират кръчмарите, като ме поканят на някое участийце в петък или събота, а хонорарчето, което ми плащат, много рядко стига до 30-40 лева, но то да беше примерно всяка вечер, по се ядва, но само за един петък или събота - кучета ме яли..."