Българският чесън изчезва

От 10 хил. дка площите постепенно намаляват на около 3 хиляди

 

 

Ценни български сортове чесън изчезнаха през последните години, заради недостатъчно финансиране и срив в производството – съобщават учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Специалистите вече не извършват селекция на културата. За да не бъдат изгубени образците с чеснов лук, институт “Марица” поддържа минимален генофонд. Българският чесън започва да изчезва още в края на 90-те години. От 10 хил. дка площите постепенно намаляват на около 3 хиляди. Институтът по зеленчукови култури не продава посадъчен материал, липсват вече и ценни български образци поради липсата на средства. На пазара чесънът е предимно китайски или испански. Българският чесън е по-дребен, с лекорозова люспа и с не толкова лютив вкус.