Българският ИТ сектор генерира 600% ръст за последните 10 години

Политика

08-12-2015, 13:22

Снимка:

©Webсafe.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви президентът и поиска данъчна подкрепа за иновации на форум по темата

Иновационната среда в страната се нуждае от подкрепа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Националния иновационен форум "Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България", предаде нюз.бг. Приветствието си той започна с цитат на Бил Гейтс: "Модерният начин на живот не е създаден от политиците". По думите на държавния глава изобретенията помогнали на човечеството да тръгне напред. Иновацията е истинският мотор на развитието, изтъкна Плевнелиев. В началото сме на този процес, подчерта той. В сферата на иновациите няма място за застой, светът се движи с голяма скорост, предупреди той. "Имаме сериозен иновационен потенциал. Днес сме решени да успеем. Имаме план, искаме този план да успее", заяви още президентът.


За да успеем да накараме другите да повярват в този план, трябва да си повярваме, допълни той. "Трябва да повярваме, че сме фактор. Имаме повод за самочувствие", категоричен е държавният глава, изтъквайки, че сме засилили влиянието на страната като фактор в иновациите. "Няма други като нас в региона", похвали ни Росен Плевнелиев. Утвърждаваме България като център на регионалното предприемачество, доволен е държавният глава. Българският ИТ сектор генерирал 600% ръст за последните 10 години. От 5000 сега заетите в бранша са 17 000. Секторът е стратегически за България, каза Плевнелиев. С 10% всяка година расте заетостта в този сектор. България е атрактивна за ИТ компаниите, смята президентът. Когато имаме амбиции и другите ще ни подкрепят, убеден е Росен Плевнелиев. Удвояване на оборотите и заетите в сектора до 2020 очаква още държавният глава.


Той отчете и успехите на автомобилната индустрия, където работят 15 000 заети. Основно напредъкът е от последните 5 години. 8 от всеки 10 коли в Европа имат компоненти, произведени в България, доволен е президентът. Ако не били европейските фондове, нямало да имаме същите успехи. Данъчна подкрепа за иновации, поиска Плевнелиев. Бъдещето вече не минава през тръбите за газ, повтори за пореден път той. Бъдещето е в иновациите, допълни президентът. Специална подкрепа за университети, които създават инженерни кадри, иска още Плевнелиев, както и да се засили капацитетът на държавата. За бързо въвеждане на електронното правителство, настоява държавният глава. Когато всичко е електронно, всичко е прозрачно, смята той. Светът е само в началото на развитието си, убеден е президентът.


Словото си той завърши с мисълта на Стив Джобс: "За лудите, за различните, за бунтарите, за размирниците, за кръглите гвоздеи в квадратните дупки... за онези, които виждат нещата по различен начин – те не обичат правилата... Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш, но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш, защото те променят нещата... Те бутат човечеството напред и макар и някои да ги смятат за луди, ние виждаме в тях гении, защото онези, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са онези, които наистина го правят."