Общината дофинансира 16 маломерни паралелки

Парите

08-12-2015, 16:18

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Oбщинският детски комплекс, Логопедичният център и Гимназията по дървообработване стават общински

16 маломерни паралелки в няколко училища във Варна и околните села ще дофинансира общината. За целта от бюджета ще бъдат заделени около 27 300 лева, близо 8000 лева от които ще бъдат усвоени през тази година, а останалите – през 2016 г. Това стана ясно на заседание на просветната комисия към местния парламент, която одобри разхода.

Да се обърне по-сериозно внимание на този въпрос, посъветва съветникът Костадин Костадинов, който посочи, че докато преди четири години общината е дофинансирала 2-3 маломерни паралелки, то сега броят им е значително увеличен. В отговор шефката на просветната дирекция Лилия Христова заяви, че броят на паралелките с деца под минимума всяка година е различен. Тя допълни, че с новия закон за предучилишно и уччилищно образование, който трябва да влезе в сила от 1 август 2016 г., се налагат много промени и не е изключено да отпадне сега съществуващия норматив и така и да отпадне и необходимостта от дофинансиране.

Общинският детски комплекс (ОДК), Логопедичният център и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване пък ще станат общински. Преструктурирането се налага с оглед разпоредбите на новия закон за образованието. ОДК и Логопедичният център ще се превърнат в центрове за подкрепа на личностно развитие, като идеята е да запазят наименованията си. Гимназията най-вероятно ще бъде първата в града, в която ще се експериментира с новата "дуална" форма на обучение. Директорите и на трите институции заявиха, че приемат новостите щом се запазва дейността на структурите.