Добрички пианист жъне успехи в Япония

Добрич Лайф

08-12-2015, 17:06

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

На Международния конкурс” Й.С.Бах” във Фукуока

Пианистът Светослав Тодоров получи приз в деветото издание на Международния конкурс Киушу "Йохан Себастиан Бах" във Фукуока, Япония. Възпитаникът на варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов" Светослав Тодоров е взел първата награда за солист във финала на съревнованието.
Закриването на конкурса се е състояло на 5 и 6 декември в Културния Център "Ишибаши" в японския град. Водещи музиканти от академии в Япония, Корея, Китай и България са участвали в журито.
Светослав Тодоров е роден в Добрич, но завършва НУИ „Добри Христов" във Варна. Учи в продължение на година и в Националната музикална академия „Панчо Владигеров" в столицата, след което се премества в престижния Единбургски Университет, където се дипломира с най-високата оценка по инструмент. Сега младият пианист следва за Магистър в Кралския музикален колеж в Лондон.
Точно 2 седмици преди да замине за Япония пък, Светослав бил поканен да свири в Българския културен институт в Лондон. Младият музикант споделя, че впоследствие получил покана за бъдещи изяви и концерти.

Пианистът е взел участие и в Единбургския международен фестивал, провел се през август тази година и известен с редовни гости като Лондонския Симфоничен Оркестър, Ланг Ланг, Никола Бенедети и много други.