СДС и хората на Кунева изолират Радан

Животът

09-12-2015, 07:39

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На среща на “Раковски” 134 се питат чия реформаторска кандидатура е Христо Иванов

ДСБ на Радан Кънев и "Атака" на Волен Сидеров може да се окажат в изолация при гласуването на промените в конституцията на 9 декември. Това са прогнозите, които идваха до късно снощи откъм останалите реформатори, от лидери на ГЕРБ и дори от депутати на БСП. Очаквало се няколко червени да подкрепят мнозинството. В 16 часа при Цецка Цачева е имало среща на шефове на парламентарни групи и лидери на партии. По време на нея Божидар Лукарски, шеф на СДС, попитал каква ще е позицията на ГЕРБ и Патриотичния фронт.

"Стремим се към мнозинство за промените, гласувани на първо четене", е бил отговорът. Лукарски потвърдил, че неговата партия е за същото. Целта на сбирката освен да се координират всички политически сили, била да се види, че реформаторите не са единни и Радан Кънев не изразява обща позиция. В ранния следобед днес е имало и Изпълнителен съвет на Реформаторския блок на "Раковски" 134. Темите били две - промените в конституцията и оценка на министрите.

"Бяхме в обичайния състав, когато се гласуват важни решения - Радан Кънев отсъства, но този път и Меглена Кунева я нямаше, тъй като е по работа във Виена", обясни участник в срещата. Там присъствали заместниците в ДБГ Димитър Танев, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, както и Даниел Вълчев. Лидерът на ДСБ предал по заместниците си Петър Москов и ген. Атанас Атанасов пък, че има среща с посланици. В синята централа отидоха още лидерите на НПСД Корман Исмаилов, на БЗНС Николай Ненчев и на БНД Борислав Великов.

Унило двамата преставители на Радан Кънев обяснили, че няма да получат мнозинство в парламента за исканите промени в конституцията, и поискали решение. Останалите реформатори отказали да гласуват. "Или всички да сме в бяло, или всички да сме в черно - ДСБ да предложи достоен изход от тази ситуация" - това е бил тонът на разговорите. Неофициално след срещата реформатори коментираха, че целта на целия натиск от Радан Кънев е бил срещу Бойко Борисов и е целял главният прокурор Сотир Цацаров да се изнерви и да влезе в директна схватка. На срещата на реформаторите бил направен опит вероятната оставка на правосъдния министър Христо Иванов да се обвърже с гласуването за промени в конституцията.

Тази част от реформаторите, които са близки до Кунева и Лукарски, били категорични, че Христо Иванов трябва да внесе истински отчет за свършеното от него, какъвто досега не е направил. Отново се възобновил и спорът сред реформаторите чия кандидатура е Христо Иванов. Преди дни ген. Атанасов обяви, че Иванов не може да бъде изваден от кабинета без съгласието на ДСБ. Тогава Лукарски го репликира, че тепърва научавал, че правосъдният министър е от квотата на ДСБ. Вчера министърът на икономиката, който е и лидер на СДС, подкрепи Борисов, че Иванов сам си клати стола.

Докато реформаторите спореха, Радан Кънев пак влезе в любимата си форма на общуване и написа във фейсбук: "Вчера влизам в едно такси. Шофьорът ми вика: "Може ли да ви подаря тази дюля?" Лидерът на ДСБ взел подарения плод. Тук шофьорът вметнал, че знае, че на Радан Кънев хич не му е леко. "Е, и по-тежко ще става", пише в заключение съпредседателят на РБ.

Срещата на "Раковски" 134 продължила малко повече от час и приключила без конкретни решения. Всички решили да се изнесат при Цецка Цачева, където да излязат с единно решение на управляващото мнозинство по конституцията. Целта на тази среща била да се види, че реформаторите не са единни. Вечерта след срещата при Цачева пусна във фейсбук 5 причини защо той вероятно няма да подкрепи мнозинството при гласуването на промените. Емоционално говори пак срещу главния прокурор и бъдещето на децата.

"Това, че Христо Иванов сам пали войни и клати стола си, е очевидно. Колкото и да не ми се иска да го кажа - това е факт. Има проблеми и конфликти, а не би следвало да се работи по този начин", каза лидерът на СДС Божидар Лукарски в интервю за Канал 3. Във връзка със скандала с въвличането на Европейската комисия в опит да бъде отстранен главният прокурор той заяви: "Не мисля, че личните битки трябва да са основното занимание на едно ведомство. Това мога да кажа като забележка. Този конфликт допълнително пренатегна доста болтовете на и без това съществуващото напрежение. Скандалът е компрометиращ за целия кабинет - аз мисля, че не трябваше да се случва. Всички от кабинета усещаме напрежение заради действията на правосъдния министър."