Спират колите без застраховка

Животът

09-12-2015, 10:59

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правим застраховки и онлайн

Целта е да се прекратят случаите, при които българи продават колите си с пълномощно на чужденци

Регистрацията на коли без „Гражданска отговорност“ ще се прекратява служебно. Това решиха вчера депутатите от икономическата комисия при гласуването на второ четене на Кодекса за застраховането.

„След уведомление от Гаранционния фонд и даването на срок от 15 дни, ако собственикът не изпълни задължението си, фондът ще уведоми службата по регистрация и ние ще я прекратим служебно“, каза Бойко Рановски, началник на КАТ. Номерата на колите няма да се свалят.

Целта е да се прекратят случаите, при които българи продават колите си с пълномощно на чужденци. След това чуждите граждани продължават да карат автомобилите с български номера и при катастрофа обезщетенията се плащат от нашия Гаранционен фонд. Претенциите за покриване на такива щети са за десетки милиони левове. Най-много такива случаи има в Румъния и Италия.
От застрахователния бранш отдавна настояват за въвеждането на такива текстове. В действащия Закон за движение по пътищата няма мярка, която да включва временно отнемане на регистрацията на МПС. Такава е предложена с промени в закона, които още не са гласувани дори на първо четене в парламента.

Депутатите решиха още „Гражданска отговорност“ да може да се купува по интернет с кредитна или дебитна карта, без да е нужен електронен подпис. Остава изискването на предното стъкло на автомобила да се залепя стикер, с който се удостоверява, че водачът има валидна застраховка. При покупка на полицата онлайн стикерът заедно с отпечатания на хартия договор ще се изпращат до шофьорите по куриер.