Майките протестират за детски надбавки

Животът

09-12-2015, 11:57

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Те ще се съберат на 10-ти декември в 11.00 часа на площад "Тройката"

Родители от Бургас ще се включат в националния протест на майките, искащи увеличение на детските надбавки, съобщиха от фейсбук групата Бургаски мами. Те ще се съберат на 10-ти декември в 11.00 часа на площад "Тройката". 
Досега към инициативата са се присъединили и родители от Пловдив, Бургас, Търговище, Русе, Благоевград, Сливен, Пещера, Габрово, Трявна, Плевен, Кюстендил, Самоков, Стара Загора, Чирпан, Сопот и Пазарджик. Поводът е приемането на бюджета на ДОО, в който няма пари за увеличение на сумите за деца. Очаква се протестът да е от 11 до 14 часа.

Исканията им са за намаляне периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г.  Сред исканията им попада и увеличаването на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.
Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца. Осигуряване от страна на държавата на финансиране коригирането на програмите за майчино и детско здравеопазване с поемането на всички необходими и изисквани от докторите изследвания. Подсигуряване на нужното количество ваксини,съобразно данните за раждаемостта в страната, които да са одобрени от ИАЛ,а не внесени и прилагани незаконно върху децата ни без да са тествани.