Стотици изпртиха първия некомунистически премиер на България

Животът

09-12-2015, 12:03

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Димитър Попов бе почетен с военен караул, цветя и слово от вицепремиер Калфин

България се прощава днес с първия некомунистически премиер на България Димитър Попов (1990-1991).
С цветя и военен караул стотици граждани изпратиха във вечността Димитър Попов. Поклонението започна в 9:30 часа в зала "София" на бившия партиен дом. В 11:00 часа траурната церемония се отправи към черквата "Света София".


"Волята на Димитър Попов послужи не само на семейството му, но и на България по пътя й към демокрацията и законността", обяви в словото си вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от нюз.бг. Той описа житейския път на бившия премиер от миньор до министър-председател и го определи като: "Достоен държавник с принципна позиция и огромен принос за страната". Според Калфин, днес оценяваме високо професионализма му в Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на Великото народно събрание.


Калфин изтъкна усилията на Димитър Попов за коалиционно правителство, поставило националните интереси над партийните. Той се върна и към запомнящата се реплика на покойния премиер "За Бога, братя, не купувайте!", изказана в период на спекулативни цени и трудни за българите дни.


Последно "Сбогом" с починалия си взеха президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, лидерът на БСП Михаил Миков, служебният премиер (6 август - 7 ноември 2014 г.) Георги Близнашки, министри от втория кабинет "Борисов", председателят на парламента Цецка Цачева, както и бивши министри от кабинета на Попов, дипломати и много граждани.

 

Депутатите също почетоха с минута мълчание паметта на бившия премиер Димитър Попов. "Напусна ни един държавник, юрист, чиято дейност свързваме с началото на демократичните промени в България, поел страната в труден момент", каза председателят на парламента Цецка Цачева, зитирана от "Дневник". По думите й той е бил известен с последователното си поведение и правителството му било пример за правителство на националното съгласие.

Димитър Попов - премиер на страната от 20 декември 1990 г. до 8 ноември 1991 г., почина на 5 декември. Попов е роден е на 26 юни 1927 г. в град Кула.