В "Изгрев" пак протестират срещу нов блок

Животът

09-12-2015, 17:15

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас звъни със свой сигнал като големите европейски градове

Според тях новият строеж ще ограничи достъпа на автомобили

Жители на блок 3А в комплекс „Изгрев“ излизат на гражданско неподчинение днес. Те настояват да се спре строежа на 9-етажен блок на метри от терасите им и са планирали да спрат движението по ул. „Индустриална“. Идеята е да пресичат една от пешеходните пътеки постоянно в пиков час. 
Хората излизат на протест всеки ден, но за сега без успех. Според тях новият строеж ще ограничи достъпа на автомобили до техния блок и ще засенчи слънцето. Проведени са срещи в общината с инвеститора - фирма на бургаския бизнесмен Неждет Куш, който обаче не е приел нито едно от предложенията за компромис. Потърпевшите са предложили да му бъде предоставен друг терен като обезщетение или да намали височината и застроената площ на блока, но той е отказал, пише burgasinfo. 
Зам.-кметът по строителство Чанка Коралска коментира, че единственият начин да се спре строителството е, ако този имот не е частна собственост. „Всеки собственик на имот, входира инвеститорско намерение, ние съгласно действащия закон и устройствен план, ние сме длъжни да му разгледаме всички документи. И ако те не противоречат на закона да му издадем нужните разрешителни”, каза Коралска. 
Тя обясни, че засегнатите в съседство граждани могат да обжалват влезли в сила актове. Те могат да се възползват от този ред и да входират докладна записка до общинския съвет. Зам.-кметът обясни, че протестиращите могат да се обжалва разрешението за строеж. тя допълва, че ПУП-а не е променян сега, а е приет 90-те години. 
„Аз смятам, че както гражданите си търсят правата, така и инвеститорите също си търсят правата, тъй като всички са граждани на тази държава и права имат всички”, допълни Коралска. Тя информира, че инвеститора също е подал жалба затова, че гражданските протести спират възможността да се реализира строителството с разрешение за строеж.