И майките ще протестират

Животът

09-12-2015, 13:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В рамките на националния протест на 10 декември от 11.00 часа

Национален протест на родителите ще се проведе утре в над 20 български града, сред които и Добрич. Началото на протестите в градовете ще е в 11.00 часа, пред общините. Декларацията с исканията е внесена до всички български институции и след като отново останахте слепи и глухи, излизаме на национален протест, заявяват организаторите. Те настояват за осигуряване на повече грижи за децата в България. Голяма част от проблемите са породени от дългогодишно неглижиране и от липсата на адекватни и навременни мерки в областта на демографското развитие. От 2009 г. раждаемостта рязко започна да пада и въпреки това години наред не се предприемаха сериозни стъпки за ограничаването на това явление. Наблюдаваме изключително тревожна тенденция - близо 4000 деца по-малко са родени към 25.11.2015г., спрямо същия период на миналата година.
Подкрепата с намаляване на данъчната основа от лев и 60 стотинки на месец на дете е мярка, която към днешна дата усмихва, че даже разсмива родителите, защото се равнява на пакетче дъвки или половин дневно меню в училищната столова. Много от  младите семейства са демотивирани и не желаят да имат повече от едно дете.
Сред исканията на протестиращите са да се намали периодът на база, на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения, увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от минималната работна заплата – т.е. 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството и осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ. Настоява се за поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 години, нужни за пълноценното детско развитие и интеграция при установяване на нарушено такова.